2008. március 21., péntek

Átadták az antirasszista díjakat



Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjakat a Parlamentben március 21-én - ez a nap 1966 óta a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapja. 48 évvel ezelőtt, 1960. március 21-én több ezer ember tüntetett a Dél-Afrikai Köztársaság Sharpeville nevű városában az apartheid rezsimet jelképező, a feketéket megkülönböztető törvények ellen; s a rendőrök a tömegbe lőttek. Hatvankilenc békés demonstráló vesztette életét a sortűzben (köztük nyolc nő és tíz gyerek); s legalább száznyolcvanan megsérültek.

A Radnóti Miklós díjat 2000-ben alapította a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége.
Idén tizenhat kitüntetést osztottak ki.
Díjat kapott Tamás Tibor, a Népszabadság újságírója; Gusztos Péter szabad demokrata politikus; Várkonyi Endre újságíró; Pálfi Balázs újságíró; Tódor János újságíró; Pál Gizella, a MEASZ II. kerületi elnöke; Oláh Ernő csellóművész; Lazarovits Ernő, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága alelnöke; György Péter esztéta; Kajtárné Botár Borbála miniszteri főtanácsadó; Gálvölgyi János színművész; Szász István publicista; Szenes Iván István, a MEASZ alelnöke; Vágó István műsorvezető és a Népszava szerkesztősége.
Posztumusz díjat kapott a nemrég elhunyt Tom Lantos, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője.

A szövetség elnöke, Hanti Vilmos rámutatott, hogy a kirekesztés elleni küzdelem máig fontos feladat: a hazánkban élő kisebbségek - főként a romák - még mindig sokat szenvednek a hátrányos megkülönböztetés miatt.

Nincsenek megjegyzések: