2007. december 1., szombat

Biztonságos szerelem vs. szemforgatás

Az Orszégos Egészségfejlesztési Intézet programjának köszönhetően ingyen óvszerautomatákhoz juthatnának a középiskolák - de száz budapesti iskola közül csupán öt élt a lehetőséggel.
2005-ben dr. Vojnik Mária - akkori államtitkár, fogalkozására nézve orvosnő - utalt először arra, hogy skandináv és angolszász mintára óvszerautomatákat kellene felállítani a középiskolákban, illetve azok közelében. Ezzel csökkenne a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek száma.
A kezdeményezés jó, a tanárok azonban tiltakoznak; attól félnek, hogy az automata szexre bátorítja a diákokat. Különös elgondolás, mert nem valószínű, hogy maga a puszta tárgy bárkiben vágyat ébresztene egy másnemű iránt; ha azonban egyes diákok - automatától függetlenül - kedvet éreznek ahhoz, hogy szerelmi életet éljenek (ilyen mindenképp lesz; akkor is, ha mindenhol óvszerautomaták lesznek, és akkor is, ha sehol sem), akkor jobb, ha felkészülten, biztonságos módon vágnak bele. Nem az együttléttel van a baj - a szex örömforrás -, hanem azzal, ha a részt vevő fél nem ügyel a saját és/vagy partnere egészségére, jövőjére, az esetleges káros következményekre.
Ezeket a dolgokat nem mindenki tudja "magától", a legtöbb fiatal esetében tanítani kell(ene). Ehhez pedig arra volna szükség, hogy mind a szülők, mind a tanárok őszintén, nyitottan álljanak a nemiség kérdéséhez; a diákok ne csak innen-onnan hallott féligazságokból vagy a barátok, barátnők nagyzoló történeteiből alkossanak képet a biztonságos szexről; miközben a családtagoktól, tanároktól legfeljebb megrovó pillantásokat kapnak, ha ilyen téma iránt érdeklődnek. Mindenképp jó volna, ha a fiatalok bizalommal fordulhatnának egy-egy idősebb, tapasztaltabb, kellően megértő személyhez.
És ehhez valóban kevés néhány óvszerautomata.

Nincsenek megjegyzések: