2007. december 14., péntek

Új Harry Potter-rekord

1,95 millió fontért (688 millió forint) kelt el tegnap Joanne Rowling egyedi kézirata a londoni Sotheby árverésén. A könyv - Beedle, a bárd meséi - hét példányban készült el; az írónő hatot azoknak ajándékozott, akik a legtöbbet tették a Harry Potter-sorozat megjelenéséért, s csupán egyet bocsátott árverésre. A hét bőrkötéses kötetet a szerző maga illusztrálta, s valamennyit más-más féldrágakővel díszítették.
Az aukciós ház termében kitört a taps, amikor a felkínált összeg meghaladta az egymillió fontot. Az árverés mindössze tíz percig tartott; a könyvet végül a londoni Hazlitt, Golden and Fox kereskedőcég vásárolta meg. Ez volt a legmagasabb összeg, amit valaha kortárs irodalmi műért fizettek, s egyúttal a legnagyobb ár, amit Joanne Rowling valamely írásáért adtak.
A Harry Potter-regények írónője azt nyilatkozta, lenyűgözte a nem várt siker (eredetileg 30-50 ezer font bevételt remélt), de úgy érzi magát, mintha számára előrehozták volna a karácsonyt. A pénzt Rowling saját alapítványának, a Children's Voice-nak támogatására szánja (kelet-európai árvaházakban élő gyerekek segélyezésére hozta létre).

Sajnálom, hogy ezzel a művével a szerző elbúcsúzik Harry Potter világától. Hiányozni fognak az ilyen jellegű írásai.
Ismerek diszlexiás tizenévest, akinek ez volt élete első könyve, amit önállóan el tudott olvasni - meghatott és megrázott, hogy valaki képes átrágni magát ezeken a hosszú köteteken, miközben gyakorlatilag nem tud olvasni.
Ezek után már nem is meglepő, hogy olyanok is szívesen olvassák Harry Potter történeteit, akik különben nem szívesen vesznek könyvet a kezükbe.


Joanne Rowling egyébként perre készül: egy kiadó meg akarja jelentetni a Harry Potter-rajongók internetes oldalaiból összeállított enciklopédiát, amit az írónő jogsértőnek talál. Megjegyzem, én is rászoktam Harry Potter rajongóinak novelláira, s magam is szeretnék ilyeneket írni - ami nem jogsértő, míg nem származik belőle anyagi haszon, s a szerzők - a rajongók - elismerik, hogy a sorozat és a szereplők Rowling szellemi tulajdonát képezik. Ez pedig jogos, mert aljas dolog olyasmit kisajátítani, amit előzőleg más már sikerre vitt (tudnék mondani ilyesmire hazai példát; csúnya, elhúzódó per lett belőle).

Nincsenek megjegyzések: