2007. december 9., vasárnap

Erős Magyarország - elkészült a Fidesz-program

Tegnap egy konferencia keretében közzétették a Fidesz Erős Magyarország elnevezésű programját - kidolgozói szerint ez a felzárkózás és a gyarapodás programja.

A Fidesz állítja, olyan intézkedésekre van szükség, ami hosszú távon is képes orvosolni a gazdasági problémákat; a legnagyobb hangsúlyt az exportra kell helyezni, s mielőbb bevezetni hazánkban az eurót. Javasolja, az állam csak a legszükségesebb esetben avatkozzon a gazdasági versenybe, s ügyeljen arra, hogy a közüzemi szolgáltatások esetében ne alakulhasson ki monopolhelyzettel való visszaélés (az állam korlátozza a közüzemi díjak indokolatlan emelését).

Az Erős Magyarország program támogatná a kis- és középvállalatokat; csökkentené az adóterheket (család- és vállalkozásbarát adózást ígér). Uniós forrásokból új munkahelyeket teremtene, s szavatolná a már meglévő munkahelyek biztonságát is. A szociális munkát végzők számára magasabb fizetést biztosítana; az egészségügyi ellátórendszer működését az állam garantálná; a vizitdíj és a napidíj megszűnne. A kórházi adminisztráció nem bővülne tovább.
A Fidesz célkitűzései között szerepel a feketegazdaság elleni küzdelem; a közlekedési hálózat fejlesztése; az esélyegyenlőség előmozdítása; családtámogatási program; stabil nyugdíjrendszer kialakítása (a kapott nyugdíj a járulékbefizetéssel arányos lenne); az egészségnevelés fejlesztése, a tandíjmentesség visszaállítása; roma fiatalok felzárkóztatása; a közbiztonság javítása; civil szervezetek támogatása; a magyar föld megőrzése; kistermelők, gazdák, családi alapú gazdaságok érdekeinek védelme.
A nagyobbik ellenzéki párt fontosnak tartja az ökotermelés és környezetvédelem támogatását, a gazdasági szféra és környezetvédelem együttműködését, a zöldfelületek megóvását, növelését.
Belpolitikai téren is változásra lehetne számítani: a Fidesz átláthatóvá tenné az állam és a politikusok vagyoni viszonyait.
Külpolitikájában a nagyobbik ellenzéki párt még mindig támogatja a határon túli magyarok autonómia-törekvését és kettős állampolgárságra való igényét.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia

Érdekes olvasmány,igaz csak az elején tartok.Sokszor, mintha a kormányt hallanám ,ezért nem értem miért nem lehet végre leülni és megegyezni.

Legalább azt tudjuk,hogy mit akarnak,azt még nem hogyan.Talán azt is leírják egyszer.
Mivel leginkább csak közterheket csökkentenek felmerül bennem a kérdés,hogy honnan lesz állami bevétel.
Egyenlőre ezt nem értem,de ha végig olvasom,akkor talán...

Aranyhaj írta...

Sok, lényeges kérdésben valóban egyeznek, legalábbis a céljaikat tekintve.

Nem hinném, hogy a kérdésedre választ kapsz, ha végigolvasod; legfeljebb ha figyelembe veszed, hogy hosszú távú eredményekben gondolkodnak.
Elolvastad már?