2007. december 1., szombat

Szakmai önéletrajz

Megfelelő önéletrajzot írni akkor is tudni kell, ha internetes munkát keresünk.
Ma már vannak olyan álláskereső weboldalak, amikre rögtön feltölthetjük az önéletrajzot, nem kell vesződni a regisztrációval, az adatok beírásával.

A jó önéletrajz világos szerkezetű, könnyen áttekinthető (a munkaadók az első benyomás alapján ítélik meg); legjobb a vázlatszerűen felépített típus.

Az önéletrajznak tartalmaznia kell a nevet és minél több elérhetőséget (lakcím, telefonszám, mobiltelefon száma, emailcím).
Hasznos, ha az önéletrajzíró a referenciákon, korábbi munkahelyeken (munkáltató neve, címe), saját eddigi beosztásán, munkakörén kívül azt is feltünteti, milyen tapasztalatokat szerzett, milyen feladatokat látott el; milyen eredményeket ért el; milyen képzettséggel és szakmai ismerettel rendelkezik.
Megemlítheti egyéb készségeit (nyelvvizsga, számítógép ismerete, jogosítvány). A jelentkező érzékeltesse, milyen előnyökkel jár, ha leenldő munkaadója épp őt választja; mitől más - jobb -, mint versenytársai.

Ezenkívül ismertetni kell a célkitűzéseket, ambíciókat; ezek legyenek mérhetőek és időben behatároltak - pl.: "öt év alatt ...%-kal növelni a cég hatékonyságát".

Nincsenek megjegyzések: