2007. december 27., csütörtök

Változások a felsőoktatásban

Január elsejétől lép életbe a módosított felsőoktatási törvény, melynek értelmében az állam ötvenhatezer egyetemi vagy főiskolai hallgató oktatását fogja támogatni; felsőfokú szakképzésben részesülők létszáma tizenkétezer-ötszáz, alapképzésre felvehető hallgatók létszáma harminckilencezer-hatszáz; míg az osztatlan képzésre felvehető diákoké háromezer-ötven.
A képzési hozzájárulásból származó bevétel egy részét - legalább egyharmadát, legfeljebb felét - kiemelkedő teljesítményű tanulók támogatására kell fordítaniuk a felsőoktatási intézményeknek; a többit fejlesztési célokra fordíthatják; Hiller István szerint ez emelni fogja a felsőfokú képzés színvonalát. Ellenzéki politikusok - köztük Pokorni Zoltán egykori oktatási miniszter - viszont aggódnak amiatt, hogy a tandíj bevezetése megfosztja a szegényebb családból származó fiatalokat a továbbtanulás esélyétől. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája sem értett egyet a törvénymódosítással; az érdekképviseleti szervezet azt szerette volna, ha tandíjmentessé válna a felsőoktatás; s már korábban benyújtottak egy javaslatot, ami szerint csak a nem teljesített kreditekért kellene fizetni a diákoknak.
A törvény korlátozza az oktatók további foglalkoztathatóságát; pontosította a határon túli magyaroknak adható ösztöndíjakra vonatkozó szabályokat.

Nincsenek megjegyzések: