2007. december 6., csütörtök

Szerzői jogok az interneten

Két év után hamarosan újra ingyen letölthetjük József Attila verseit a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalain.
2005-ben a költő jogutódai szerzői jogdíjat kértek a MEK-től 2004 májusáig visszamenőleg, addig ugyanis a virtuális könyvtár az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda közvetítésével tette elérhetővé József Attila teljes életművét; de a szerzői jogi törvényt az említett időpontban módosították, így a MEK-nek egy jogvédő szervezet helyett közvetlen a szerzővel vagy annak jogörököseivel kellett (volna) megállapodni a felhasználás feltételeiről. A verseket mégsem távolították el a világhálóról, míg a költő egyik jogutódja nem élt panasszal.

A kérdés 2008. január elsejével lezárul: a szerző halála utáni hetvenedik évben megszűnik a műveinek jogdíjkötelessége.
Ugyanígy Juhász Gyula verseinek közzétételéért sem kell már jogdíjat fizetni január elsejétől.
Nem olvashatjuk azonban ingyen a külföldi írók műveit haláluk után hetven évvel sem: a szerzői jogi törvény a fordítók érdekeit is védi.

Vannak szerzők, kiadótulajdonosok, akik érthető okból ellenzik a regények, novellák, fordítások ingyenes megjelenítését a világhálón. Mások - felismerve az internetben rejlő lehetőségeket - egy-egy művet maguk tesznek közzé, mivel az így szélesebb réteghez eljuthat, s közvetve nagyobb hasznot hozhat.
Egyes külföldi írók - köztük Stephen King - fizetős weboldalakon jelentetik meg a könyveiket, novelláikat.

Tény, hogy egyes oldalakról több száz magyar vagy magyarra fordított regény letölthető ingyen (többek között a Gyűrűk Ura-sorozat, Göncz Árpád fordításában). Az is tény, hogy az írókat, fordítókat egyébként sem fizetik túl. Az is, hogy a jelenleg átlagos életszínvonalon élők nemigen engedhetik meg maguknak a könyveket... s ennél is szomorúbb, hogy sokan igényt sem tartanak rá.

A felsorolt módszerek közül a második lehet célravezető - néhány jó könyvet ingyen közzétenni mindenki örömére (természetesen a szerzők beleegyezésével); ami később megtérül.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örülök, hogy végre újra legálisan hozzáférhető a neten József Attila életműve.

Viszont van egy ismerősöm, aki kiadatná a regényét. Lehet, hogy ez lesz a megoldás számára.

Aranyhaj írta...

Saját regényét szeretné kiadatni/megjelentetni az ismerősöd?

Kiadóhoz is fordulhatna. Igaz, ott sem mindegy, hová, kikhez kerül, kiknek a kezébe adja a munkáját - tudnék nagyon jó és nagyon rossz példát is hozni.