2007. december 26., szerda

Ha kivágtátok az utolsó fát...

Ha kivágtátok az utolsó fát, ha kifogtátok az utolsó halat, ha megmérgeztétek az utolsó patakot, akkor fogtok rájönni arra, hogy a pénz az, amit nem lehet megenni - tartja az indián közmondás.
Egy év óta tervezik, hogy a VI. kerületi Nagymező utca platánjait kivágják. A Hunyadi térre mélygarázst építtetne egy vállalkozó; a tér fáit kivágnák.
Mindeközben a karácsony előtti napokban Budapesten és hazánk nagyvárosaiban (Győr, Szeged, Miskolc) a légszennyezettség veszélyes mértéket ért el.
A főváros tizenegy mérőállomása közül hét helyen veszélyes értéket mértek. A napi átlagos porszennyezés köbméterenként 100 mikrogram felett volt; az egészségügyi határérték 50 l'g/m3. A nitrogén-dioxid koncentrációja is magasabb a megengedettnél.
A légszennyezettséget az időjárás okozta: a térségen anticiklon vonult át, emiatt köd és szélcsend volt - s a szokásosnál nagyobb autóforgalom tovább rontotta a helyzetet. (A budapesti levegő szennyezettsége elsősorban a gépjárműforgalomra vezethető vissza.)
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felszólította az embereket, hogy az idősek, a gyermekek, a légúti vagy keringési betegségekben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, s még az egészséges felnőttek se végezzenek hosszas, megerőltető tevékenységet odakint.
Szerencsére az elmúlt napokban javult a helyzet. Az ÁNTSZ honlapján olvashatjuk, hogy a veszélyes szintet a kifogásolt váltotta fel (a "kifogásolt" a négyes skálán a második fokozat; a "veszélyes" a negyedik, legrosszabb minősítés). A levegőváltozásra érzékeny, beteg embereknek még mindig kerülniük kell a testmozgást, a szabadban tartózkodást.
http://efrirk.antsz.hu/oki/levego/Bp_LHI.doc

Nincsenek megjegyzések: