2007. december 25., kedd

Új lakók a Nyíregyházi Állatparkban

Nemrég a legkedveltebb hazai állatkertnek választották a Nyíregyházi Állatparkot egy rádióműsorban.

Ez évben tovább bővült az egyébként is gazdag és változatos állomány.
Az intézmény márciusban két gepárdot - egy nőstényt s egy hímet - kapott a varsói állatkerttől az Európai Fajmegmentési Program keretében. A két nagymacska a Pippa és a Villám névre hallgat. Mindketten kétesztendősek, s Nyíregyházán találkoztak először egymással.




Az egyik foltos bundájú jövevény


Augusztus közepén három egészséges bébinek adott életet az intézmény egyik nőstényoroszlánja.


A kölyökoroszlánok épp olyan játékosak, mint a kiscicák.



Október végén fekete jaguárkölykök születtek az állatparkban. A kicsik - Moki és Flo nevezetűek - kéthetes korukban nyitották ki a szemüket. Noha csupán kéthónaposak, máris gyorsnak és harciasnak bizonyultak, amikor megkapták első védőoltásaikat (igaz, hasonló alkalmakkor a legtöbb állat agresszívvé válik).
A fekete jaguár jóval ritkább, mint a foltos - a szőr sötét színe egyféle mutációnak köszönhető: ezen állatok szervezetében több az eumelanin nevű festékanyag, mint aranyszín bundájú társaikéban.





Szeptember elején a Yoki nevű elefántnőstény huszonhárom hónap vemhesség után egészséges borjút hozott világra - a "csöppség" százhetvenkilenc kilogrammot nyomott újszülött bébiként. Testvére is van: a négyéves Jonatán.
Az új jövevény a Laci nevet kapta. Ő az első afrikai elefánt, aki hazánkban látta meg a napvilágot: Yoki tavaly érkezett Magyarországra egy izraeli állatkertből, Jonatán tehát nem magyar születésű.


December 18-án az állatkert fehér foltú szirticápa-nősténye egészséges cápakölyköt szült - minden bizonnyal szűznemzéssel, mivel a medencéjén két hímnemű fekete foltú szirticápával osztozik, s a két faj nem szaporodik egymással.

December 22-én zsiráfbébi született: 180 cm magas, hetven kilogrammos kislány. Anyja, Bubu féléves koráig szoptatja majd, azután a kicsi áttérhet a szálastakarmányok fogyasztására. Ő egyébként a Nyíregyházi Állatpark hetedik újszülött zsiráfja.





A Nyíregyházi Állatpark lakója ez a fehér tigris is...



és a hóbagoly...


... akárcsak a képen látható fóka


Állatkertekről szólva meg kell említeni, hogy a látogatóknak felelősen kell viselkedniük - például ideje lenne már megjegyeznünk, hogy a ketrecben vagy medencében tartott vadakat nem szabad etetni. Ez ugyanis nem egy felesleges, merev szabály, amit csak mogorva, szűk látókörű ellenőrök tartanak számon - gyakorlati jelentősége van! Ez év júniusában a Nyíregyházi Állatpark Lioni nevű oroszlánfókáját csupán a gyors orvosi beavatkozás mentette meg, az állat ugyanis nyolc pénzérmét nyelt le, amiket a látogatók a medencébe dobáltak. És hány hasonló eset van! Nemcsak a fókák, de valamennyi állat ellen követnek el ilyesmit a tudatlan, meggondolatlan vagy nemtörődöm látogatók. Reméljük, a jövőben a gondozók és az állatkertek közönsége jobban ügyel majd, hogy mindenki betartsa az állatok védelmét szolgáló alapvető szabályokat.

Nincsenek megjegyzések: