2007. december 10., hétfő

X-Men

Rozsomák


Jean Grey, a Főnix


Vadóc


A Marvel-nosztalgiáról szólva - írok pár sort régi kedvenceimről.
Az X-Men képregényhősei 1963 óta nagy népszerűségnek örvendenek; idehaza csak 1990 után vált elérhetővé néhány ismertebb epizód, és sajnos hamar meg is szűnt a képregény, de az Egyesült Államokban máig létezik négy önálló X-Men képregénysorozat.
Az X-ekről mozifilmek is készültek: A kívülállók; X-Men 2 és Az ellenállás vége. A legújabb filmet - címe: Wolverine, amiből sejthetjük, Rozsomáké lesz a főszerep - 2009. május elsején fogják bemutatni a mozikban.

Az X-Men tagjai különleges képességekkel megáldott mutánsok, akik a telepata Charles Xavier, X professzor tehetséggondozó iskolájában tanulják, hogyan bánjanak erejükkel. Csapatuk az évek során folyton változott, újabb tagokkal bővült, míg mások kiléptek a történetből (pl. a tragikus sorsú Jean Grey, azaz Főnix).

Néhányan a kedvenceim közül, a teljesség igénye nélkül: Vadóc, akinek egész testfelüete sérthetetlen, s bőrének egyetlen érintésével ki tudja szívni egy másik ember tudatát; Rozsomák (adamantium-karmai áthatolnak bármilyen anyagon), Kolosszus (két méternél is magasabb óriás, testfelületét képes acéllá változtatni); Árnymacska, aki át tud hatolni a falon vagy bármilyen szilárd felületen; Vihar (az időjárás elemeinek parancsol) és Plazma, aki plazmasugarat lövell a szeméből.

A képregény hasábjain az X-Men tagjai izgalmas harcokat vívnak az ellenséges mutánsok csapatával, a Gonosz Mutánsok Testvériségével - a társaság megalapítója az utóbb jó útra tért Magneto; vezetőjük Rejtély, Vadóc nevelőanyja -; a Martalócok nevű bandával vagy egyéb sötét erőkkel. Ezenkívül ott vannak még az alternatív jövőben játszódó történetek, pl. az, amely szerint Jean Grey nem hal meg; vagy épp A jövendő múlt napjai.

Nincsenek megjegyzések: