2007. december 8., szombat

Prima Primissima 2007


Tegnap este átadták a Prima Primissima díjakat Budapesten a Művészetek Palotájában.

A győztesek kategóriánként:

Magyar irodalom: Tandori Dezső. Szívből örülök a sikerének; nemcsak azért, mert korábban a Szukits Könyveknél is dolgozott (ahol már én is voltam külsős fordító), és mindig örülök, ha a "mieink" közül elismernek valakit. Tandori rászolgált a díjra. Egyéni, összetéveszthetetlen stílusa van, ami különlegessé teszi írásait, fordításait.

Színház- és filmművészet: Lukács Sándor

Képzőművészet: Schrammel Imre. A keramikus művész tervezte a Prima Primissima Díj jelképét, a Kincsem nevű versenylovat ábrázoló porcelánszobrot - Kincsemet soha egyetlen versenytársa sem győzte le, ezért lett a díj szimbóluma.

Tudomány: Glatz Ferenc

Oktatás és köznevelés: Hankiss Elemér

Építészet és építőművészet: Finta József

Sajtó (írott és elektronikus): Rangos Katalin

Népművészet és közművelődés: Jankovics Marcell

Zene: Perényi Miklós

Sport: Egerszegi Krisztina


A díjat Demján Sándor alapította 2003-ban. Ez évben az eddigi díjazottak közül öten (Novák Ferenc, Bánki András, Kocsis Zoltán, Szabó István és Törőcsik Mari) jubileumi díjat kaptak; s ugyancsak idén először kiosztották a Prima Primissima Junior díjakat is. A közönségdíjat a Magyar Állami Népiegyüttes kapta.

Megható volt, ahogy a filmrendező Szabó külön-külön megnevezte minden egyes munkatársát, akik hozzájárultak a sikeréhez.

Öröm látni: van, ami pártállástól függetlenül örök értéknek számít. Jó, hogy nemcsak Széchenyi korában, de ma is akadnak vállalkozók, akik ilyesmire szánják vagyonuk egy részét.
A Prima Primissima Díj jelöltjeinek és győzteseinek munkájával gazdagabb a világ. Hála a szponzorációknak, a nyertesek nemcsak erkölcsi elismerést kaptak, de anyagiakkal is jutalmazták kiemelkedő teljesítményüket (a tíz győztes és a közönségdíj nyertese fejenként ötvenezer eurót kapott, míg a húsz Prima-díjas tízezer eurót, a jubileumi győztesek negyvenezer eurót, a Junior-díjasok pedig hétezer eurót).

Nincsenek megjegyzések: