2007. december 18., kedd

A kör


Mindig öröm korábbi kedvencre bukkanni az Interneten. Úgy tűnik, A kör c. filmnek jelentős rajongótábora van - ami nem meglepő; igazi jó horrorról van szó. (Míg a képeket kerestem, sikerült magamat halálra ijeszteni a véletlenül bekapcsolva hagyott hangszóróval...)
A történet alapja: egy kisvárosi videokölcsönzőben létezik egy bizonyos kazetta, amit - állítólag -nem szabad megnézni; aki mégis megteszi, az meghal. Természetesen néhány vállalkozó kedvű kamasz nem hagyja ki az élményt. Kíváncsiságuknak hamarosan meg is lesz az eredménye: különös telefonhívásokat kapnak, s alig egy héten belül meghalnak. Haláluk oka ismeretlen, úgy tűnik, egyszerűen megállt a szívük.

A film hősnője (Naomi Watts), az egyik tini áldozat nagynénje megpróbálja kinyomozni, mi történt velük. Jó oka van rá: maga is megnézte a kérdéses videót, s azóta minden nap megszólal a telefonja, a vonal túlsó végén egy kísérteties női hang közli, hogy már csak hat napja van hátra... már csak öt... négy...
Az asszony kutatni kezd, s kideríti, egy kislány áll a történések hátterében, akit örökbe fogadtak a szülei, de annyi gonoszságot követett el, hogy végül a nevelőanyja egy kútba taszította, ahol éhen veszett. (A kör, ami annyiszor felbukkan a filmben, mint visszatérő motívum, s leginkább napfogyatkozásra emlékeztet, azt a látványt szimbolizálja, amikor a kislány odalentről feltekint a kút lezárt fedelére.) A lány visszajár kísérteni - és gyilkolni.
A történet kellemesen nyomasztó, a műfaj rajongói szeretni fogják.

A film 2002-ben készült egy japán horror adaptációjaként. Folytatását (A kör 2) az eredeti film alkotója, Hideo Nakata rendezte 2005-ben.

Nincsenek megjegyzések: