2007. december 22., szombat

Macskafogó 2


December 20-án mutatták be a mozikban a nagy sikerű Macskafogó második részét A sátán macskája címmel. Akárcsak az első rajzfilm esetében, a forgatókönyvet Nepp József írta, s a rendező Ternovszky Béla volt.

A Macskafogót (ami az USA-ban is megjelent Cat City cím alatt) 1986-ban láthattuk először - illetve láthatta az, aki akkoriban nem bébikorú volt, mint magam. Később persze nem mulasztottam el megnézni, s azonnal az egyik kedvencemmé lépett elő. Annyiszor láttam, hogy máig emlékszem egyik-másik szereplő szövegére.

Az első rész tartalma: a bűnbandákba szerveződött macskák - nem meglepő módon - rettegésben tartják az egereket. Az üldözött rágcsálók titkosszolgálata Grabowskit, az ügynököt kéri fel, hogy szerezze meg egy japán professzortól a Macskafogó nevű gép tervét - a robot ugyanis békés lényekké alakítaná a vérengző cicákat. Csakhogy a macskák tudomást szereznek Grabowski ténykedéséről, s Mr. Teufel, az acélmancsú, szigorú maffia-alvezér bérgyilkosokat küld ellene - négy kétbalkezes patkányt, akik talán a film legviccesebb szereplői. Az egérhős természetesen hamar kifog rajtuk, s a film végén vámpírdenevérek is megjelennek.
Grabowski teljesíti küldetését, elkészül a Macskafogó - ezzel végződik az első rész, s így kezdődik A sátán macskája. Az utóbbi rajzfilm arról szól, hogy létezik egy eldugott hely a világon (nevezetesen a dzsungelben), ahol még tart a macskák rémuralma; az egerek felszabadítását ezúttal is Grabowskira bíznák, de a feladat végül az újságíró Stanley-re hárul, miközben sorra felbukkannak a korábbi film szereplői.
A sátán macskája észrevehetően modernebb az elődjénél, megjelennek benne a haditechnika legújabb vívmányai és az akciófilmekből már ismert fogások; a képvilág kellemes, a poénok pedig most sem maradnak el. Néhányan mégis kétlik, hogy az alkotásnak sikerül utolérnie az első rész színvonalát. Azt azonban már tudjuk, hogy sokan kíváncsiak rá (az elővételben elkelt jegyek mennyiségéből és az internetes fórumokon elhangzott véleményekből ítélve mindenképp).


A sátán macskája előzetesét meg lehet tekinteni a következő oldalon:



Sok kedves magyar rajzfilm akad még - a Dr. Bubótól a Mézga Gézáig -, amiket mostanában kezdünk újra felfedezni. A gyerekek (a maiak) bizonyára élvezni fogják valamennyit.

3 megjegyzés:

tsabeeka írta...

Hát, utolérnie nagyon nem sikerült az első részt :S

Névtelen írta...

A második részről még nem tudok véleményt mondani,de az első az nagyon nagy.
A második részek nem adják ugyan azt a hatást,mert azt az első már megadta.

Aranyhaj írta...

Már arra is gondoltam, lehet, hogy idősebbek lettünk (felnőttünk :-) ) azóta, és ezért nézünk másképpen a második részre.

Ha már az első után felállítottunk egy magas mércét, azt később nehéz felülmúlni.