2007. december 27., csütörtök

Gázáremelés és támogatás

2008 januárjától mintegy öt százalékkal nő a gáz ára, 106 forintra emelkedik; s áprilisban újabb áremelés várható - a januárihoz képest 7,5 százalékos; akár 114 forintba kerülhet egy köbméter gáz. Előfordulhat, hogy júliusra 119 forintra emelkedik, de optimistább becslések szerint megtörténhet az is, hogy a januártól számított árra esik vissza. Az áremelések a legrászorultabb rétegeket kevéssé érintik, de a felsőbb jövedelmi sávba tartozók drasztikusabb változásokra számíthatnak.
December 21-ig csaknem egymillió-háromszázezer támogatási kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz; eddig 880 ezren kapták meg a támogatásról szóló határozatot.
Gázár-támogatásra vagy távhő-támogatásra jogosultak mindazok, akiknek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem kevesebb, mint a legalacsonyabb öregségi nyugdíj összegének három és félszerese (ez évben: 94 955 Ft, január elsejétől: 99 610 Ft). A következő esztendőben a háztartások mintegy hatvan százaléka részesül támogatásban. Távhő esetében nincs mennyiségi korlátozás, de a gázár-támogatás csupán évi kétezer köbméter fogyasztásig vehető igénybe (a tavalyi háromezer helyett).

Azok, akik még ez évben benyújtják a kérelmet, januártól kapják majd a támogatást (amennyiben a Kincstár jogosultnak ítéli őket arra); akik viszont január elseje után, azok csak a beadást követő hónaptól, s utólagos megtérítésre nem jogosultak (ellentétben a múlt évi gyakorlattal).
Az igénylőlapot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vagy a Magyar Államkincstár honlapjáról tölthetik le a kérelmezők, s az utóbbi intézmény helyileg illetékes irodájában adhatják le.
Jövedelem-igazolást nem kell mellékelniük, elég, ha nyilatkozatot töltenek ki jövedelmükről.

Nincsenek megjegyzések: