2007. december 22., szombat

Élő karácsonyfa

A szüleimmel természetesen eleven fenyőt díszítettünk kivágott fa helyett - a törpefenyőnk kiválóan alkalmas karácsonyfának. Két nappal ezelőtt nagymamának is vettem egy pici cserepes fenyőt, ami igazán jól mutat néhány könnyű üveggömbbel, csengővel és arany- vagy ezüstfüzérrel.

Örömmel tölt el, hogy az ünnepek elmúltával nem kell majd kidobni a díszeitől megfosztott, elpusztított fát - az továbbra is él, és a következő évben újra betöltheti a karácsonyfa szerepét. Remélem, minél többen követik majd ezt a gyakorlatot, s kiültethető vagy cserepes fácskát vásárolnak, hogy karácsony táján kevesebb fenyőt vágjanak ki a jövőben. Számomra morbid a gondolat, hogy halott fát öltöztetünk fel, amikor lehetne élőt is. (Néhányan áthidaló megoldásként a műfenyőt választják, ami ugyan még arra is képes, hogy hasonló - mesterséges - illatot árasszon, mint az eredeti; viszont ez sem tekinthető környezetkímélő módszernek.)

Egy törpefenyő nem foglal sok helyet a lakásban, s nem kerül nagy fáradságba a gondozása. És milyen szívmelengető, hogy a karácsonyfánk eleven - mindenkinek csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések: