2007. december 19., szerda

Új egészségbiztosítási törvény

Ma már tudjuk: elfogadta a parlament a sokat vitatott egészségbiztosítási törvényt kétszáznégy igen és százhatvannyolc nem szavazat mellett. Egy képviselő tartózkodott; tizenegyen nem jelentek meg a szavazáson. Szili Katalin nem voksolhatott, mivel házelnökként ő vezette az ülést. Valamennyi szocialista és szabaddemokrata képviselő igennel szavazott. Az államfő még nem írta alá a törvényt; Sólyom László az országgyűlés határozata alapján népszavazást fog kiírni a vizitdíj, napidíj és tandíj kérdéséről.

A törvény elfogadásával az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszűnik, utódja, a Nemzeti Egészségügyi Központ az egészségügyi szolgáltatások árát fejkvóta alapján fogja kifizetni az új biztosítóknak.
Januárban huszonkét regionális egészségügyi pénztár jön létre - tizennyolc megyei és négy budapesti érdekeltségű -, s pár hónapon belül ezeknek negyvennyolc százaléka szakmai befektetők tulajdonába kerül.
A biztosítás mindenki számára kötelező: minden állampolgárnak választania kell az új biztosítók közül; aki nem teszi, az automatikusan a helyileg illetékes pénztárhoz fog tartozni. Az új tagoknak belépési nyilatkozatot kell aláírni (lakcím, születés helye/ideje, taj-szám; egészségi állapotról nem kell információt adni, tehát nem a betegség kockázata, hanem jövedelem alapján kell fizetni). A biztosítók átvállalják a vizitdíj kifizetését is, amennyiben a biztosított részt vesz egyes egésézségmegőrző programokban.
A vizitdíjból és a kórházi napidíjból származó bevétel harminc százalékát az egészségügyi intézményben dolgozók javadalmazására fogják fordítani.
Az új rendszer 2009-től indul. Biztosítóváltásra évente egyszer - október tizenötödike és november tizenötödike között - lesz lehetőség.

A törvénytől azt várják, hogy a betegellátás színvonala javuljon a kialakult verseny miatt; az egészségügy stabilizálódjon; az ezen területen évek óta létező pénzhiány megszűnjön; a járulékfizetés kiterjesztése miatt igazságosabbá váljon a rendszer.
Ugyanakkor sokan tartanak létszámcsökkentéstől az egészségügyben; áremeléstől (a vizitdíj, napidíj megemelésétől); netán attól, hogy a szegénységi küszöb alatt élők alacsonyabb színtű egészségügyi szolgáltatásban részesülnek majd, mint eddig; s a kórházbezárások is aggodalomra adnak alkalmat.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A szegényebb az egyenlő egészségügyi ellátásban eddig is kevesebbet kapott.Nem tudta megfizetni a jobb ellátáshoz szükséges kenőpénzt.Most sem.Ha bevezetik az új rendszert.akkor legalább az orvosok tisztességtelen hiénizmusát8tisztelet a kivételnek) talán meglehet fékezni.
Ahol élek ott 20 orvosból 13 becstelen.
Igaz keveset keresnek, ami ellenőrizhető és sokat, ami nem ellenőrizhető.

Nem érdekel a jobb oldal diletáns ,paternalista dumája,főleg úgy nem ,hogy fél- vagy évente teljesen mást mondanak.
Különben meg honnan tudják,hogy rosszul fog működni,amikor nem is látták még működni.(Ha az ember vesz egy kávéfőzöt nem tudja előre,hogy az rossz,addig amíg használat közben ki nem derül a hiba.)

Aranyhaj írta...

Ismerek nagyon rendes, jóravaló orvosokat is - bár bizonyára vannak rossz példák (mint a legtöbb szakmában).

Sajnos már most van rá példa, hogy marad a hálapénz is a vizitdíj mellett. Tanulság: nem jó ez így se, úgy se :-)