2007. december 28., péntek

Sólyom László nem fogadta el az egészségügyi törvényt

Nem írta alá az egészségbiztosítási törvényt Sólyom László köztársasági elnök. Döntését azzal indokolta, hogy noha szükség van változásokra az egészségügyben, a reform nagy fokú társadalmi ellenállást vált ki; ezenkívül a szakmai és civil szervezeteket is megfelelően tájékoztatni kellett volna a változtatásokról. A törvényt a megszavazás előtti utolsó pillanatokig folyvást módosították, s ráadásul számadatok sem támasztják alá, hogy valóban eredményes lesz-e.
A képviselőknek joguk van újra megszavazni a törvényt, akár akkor is, ha nem változtattak a szövegen - ez esetben a köztársasági elnöknek már nem lesz lehetősége megvétózni. Szakértők szerint nem valószínű, hogy érdemben módosítanák a javaslatot.
Szili Katalin házelnök szerint az országgyűlés február 11-én szavaz újra a jogszabályról. Amennyiben a képviselők ismét elfogadják, hatályba lép a reform - igaz, a köztársasági elnök döntése miatt csupán több hónapos késéssel. Ezt az időszakot a kormány a tévhitek eloszlatására akarja felhasználni.
A Fidesz és az MDF úgy véli, az Alkotmánybírósághoz kellett volna továbbítani a törvényt. Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa sajtótájékoztatón fogja közzétenni a reformmal kapcsolatos véleményét.
Tizenegy szervezet - köztük a Magyar Orvosi Kamara, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Liga Szakszervezetek - levélben kérte az államfőt, utalja az Alkotmánybíróság elé a törvényt; Mádl Ferenc is hasonló tartalmú levelet küldött Sólyomnak, amit aláírt Zlinszky János egykori alkotmánybíró és Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke is.
Szakmai szervezeteknek vagy pártoknak még mindig lesz lehetősége, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljanak. A Magyar Demokrata Fórum és a Kereszténydemokrata Néppárt élni fog ezen jogával abban az esetben, ha az országgyűlés változtatás nélkül fogadja el az egészségbiztosítási törvényt. Hasonló lépést a Fidesz is tett volna, amennyiben a köztársasági elnök aláírta volna a törvényjavaslatot.
Az Alkotmánybíróság januárban tárgyalja majd soron kívül a Fidesz népszavazási kezdeményezését.

Nincsenek megjegyzések: