2007. december 6., csütörtök

Hanuka

A Hanuka (Chanuka: héber szó; megszentelést, felavatást jelent) a fény és a szeretet ünnepe a zsidó kultúrában. Eredete i. e. 164-re nyúlik vissza; azóta emlékeznek a zsidók a makkabeusok júdeai szabadságharcára és győzelmére.
A Talmud korában már elsősorban a fény ünnepére (Chág háorim), a csodára, a hitre helyezte a hangsúlyt a vallás. A legenda szerint a szabadságharc után a jeruzsálemi templomban csupán egyetlen napra volt elég a kóser olaj (megszentelt olívaolaj), amivel meggyújthatták a menórát, a gyertyák mégis nyolc napon keresztül égtek - ennek emlékét őrzi a szokás, hogy az ünnep nyolc napján át minden este meggyújtanak egyet-egyet a menóra nyolc gyertyájából, s jól látható helyre teszik őket.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nincs túl jó kedvem ma Aranyhaj,de ez az írás a hanukáról szép volt.Nekem ezt tudnom kellene,azt mégsem tudom.
Pedig...tudnom kellene.

Egy a folyónk?

Aranyhaj írta...

Köszönöm :-)

Sok minden van, amit tudnunk kellene, mégsem tudunk; még saját vallásomon belül is sok legendát, történetet kell megismernem, hogy a legnevezetesebb dolgokon kívül mással is tisztában legyek, hogy pontosabb fogalmam legyen az egészről.

Igyekezzünk legalább az alapokat megismerni. Olyan sok érdekes és szép dolgokat tanulhat az ember a vallásokból, vallástörténetből.