2008. március 5., szerda

Gyűlöletbeszéd vs. szólásszabadság

Noha rendszerint kerülöm a moderálást, ma kénytelen voltam néhány (egymással hajszálra megegyező, egyetlen mondatból álló) megjegyzést törölni.
A leplezetlenül szexuális tartalommal még nem is lett volna baj, csupán az egyik népcsoportra utaló, sértő kifejezés zavart, emiatt távolítottam el a hozzászólást.
Politikai nézeteim megítélésében nagyot tévedett a megjegyzés írója, aki valami miatt azt hiszi, kedvelem a kommunistákat. Nos, az igazság az, hogy egyetlen parlamenti pártnak sem vagyok nagy barátja vagy ellensége, mindegyik párt eszméiben találok mind jót, mind kifogásolhatót - de a gondolkodásmódom leginkább liberálisnak mondható, a szabadelvűek pedig ősellenségei minden diktatúrának.
Mennyivel hitelesebb lett volna, ha a hozzászóló rámutat, mely bejegyzésemben olvasott olyasmit, amivel nem ért egyet, és érvekkel próbál meggyőzni, hogy ezt vagy amazt rosszul gondolom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bár úgy vélem, ez csak amolyan "szolgálati közlemény", de az iróniát nem bírom szó nélkül hagyni. Milyen komment lehetett az, amit cenzúrázni kellett a szólásszabadságról szóló posztból? Azt hiszem, az irónia elég komolyan tetten érhető.
Merem feltételezni, kedves kommentelő társam nem olvasta, amit írtam. A jó érzés, az hiányzik. Az emberekből...

Aranyhaj írta...

Mivel nem szeretném, ha kisebbségeket sértő kifejezések szerepelnének a blogomban, úgy gondoltam, korlátozom a kommentelő szólásszabadságát :-)

Ha egyébként azt az egy szót kihagyta volna a megjegyzés írója, és beéri azzal, hogy kommunistákkal folytatott szexuális tevékenységre szólít fel, akkor most a blogom gazdagabb lenne egy szaftos trágársággal...