2007. december 11., kedd

A Magyar Gárda Tatárszentgyörgyön

Rendbontás nélkül zajlott le a Magyar Gárda háromszáz tagjának tatárszentgyörgyi felvonulása. A gárdisták továbbra is állítják, hogy a "Vidék közbiztonságáért" elnevezésű demonstrációt csak a bűnözés, a rossz közbiztonság elleni tiltakozásnak szánták; sokan mégis romaellenességet gyanítanak mögötte. Sólyom László és több közjogi méltóság elmarasztalóan nyilatkozott a Gárdáról.

Sajnos valós probléma, hogy a magyar közbiztonság nem olyan, mint lennie kellene - a felmérések kimutatták, hogy a legszegényebb vidékeken (vagy épp a főváros hetedik, nyolcadik, tizenharmadik kerületében) a legrosszabb a helyzet. Igaz az is, hogy a romák többsége a magyar átlagnál nehezebb körülmények közt él; kevesebb lehetőségük van kiemelkedni.
A többség azonban nem válik bűnözővé. Randalírozó, garázda fiatal (vagy épp nem fiatal) a magyarok közt is akad.
A szegregáció nem oldana meg semmit; mi több, rontana a helyzeten. Gondoljunk csak arra, hogy a már így is régóta létező (és a Magyar Gárdától független!) burkolt szegregáció keserűséget, csalódottságot vált ki az érintettekből - érthető módon.
Pozitív diszkriminációra egyelőre szükség van - nem elsősorban a kevés számú radikális polgár, hanem az átlagember mérsékelt, de annál károsabb előítéletei miatt. Ez utóbbi fölött kár lenne képmutató módon szemet hunyni.

December 14-én a Gárda újabb felvonulást szervez Kerepesen.
Mindenesetre jobb volna, ha a vezetők és tagok eredeti elképzeléseikhez híven konstruktív célokra koncentrálnának; ha nem hangsúlyoznák az egyes népcsoportok között fennálló ellentéteket. Egy dologban ugyanis igazuk van: magyarnak lenni valóban jó. Épp ezért kellene békében megférni egymás mellett.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Aranyhaj

Ami ebben az országban folyik a nagy politika szintjén az nem normális.Erőssen fontolgatom,hogy diploma után elmegyek ebből az országból és nem a megélhetési problémak miatt.Sokkal inkább az irreális politikai helyzet miatt.Magyarországon is lehet boldogulni ha hagyják.Ha nem bombázza szét az önérdekű politika az agyad.
A legtöbb ember nyugaton csak azt látja milyen jól élnek a népek,de azt nem veszik észre,hogy ott betartanak bizonyos szabályokat amiket az állam szab ki rájuk.

Nos röviden, ez a szomorú real hungarian reality

Aranyhaj írta...

Szia!

Sokan gondolják még így rajtad kívül.
Vannak rokonaim, ismerőseim, akik évek óta külföldön élnek, s ugyanazt mondják, amit te - kint egészen más az élet, és nem a mi javunkra üt ki az összehasonlítás.

Főként a huszas éveik elején járók között gyakori, hogy szeretnének külföldön élni; akár örökre is maradnának szívesen.

Régebben nem értettem, miért, de ma már kezdem sejteni. Azért szerintem nehéz lehet idegenben újrakezdeni az életet.

Névtelen írta...

Szia

Elmúltam 30 és mégis ezt érzem.Kezdtem párszor újra,eggyel több vagy kevesebb.

Aranyhaj írta...

Szia,

sajnálom, hogy így gondolod, azért szép ez az ország; kár, hogy sok értelmes fiatal el akarja hagyni.

Nekem is volt "újrakezdésem", nagyon fiatalon kaptam egy nagyon jó esélyt az élettől, amit sajnos sikerült elszúrni, kénytelen voltam újrakezdeni. Szerencsére nem idegen országban, "csak" idegen városban, egyedül. Sokat tanultam belőle.

Névtelen írta...

Szia

A legjobb,legszebb ország a miénk ha hagyják,hogy élvezzük,de nem hagyják.
Itt még mindig "ember embernek farkasa"

Névtelen írta...

A cigányok elszemtelenedése és elszaporodása miatt igenis kell a nemzeti önvédelem.

Aranyhaj írta...

Szia,

örülök, hogy azért a jó oldalait is látod az országunknak :-)
Itt se farkasa mindenki mindenkinek.
Áskálódók mindenütt vannak.
Jó, sok pozitív véleményt hallok külföldről; én magam pedig nem éltem még odakint, tehát nem nyilváníthatok véleményt, de lehetetlen, hogy odakint minden tökéletes legyen...

Aranyhaj írta...

Nem mindegy, ki mit ért nemzeti önvédelem alatt! Nemzeti öntudat, önérzet kell, hogy legyen... de semmiképp sem kirekesztéssel kellene elérni, az csak lejáratja az eredetileg jó eszmét! A romák ugyanúgy magyar polgárok, mint bárki más. Pont a kevés lehetőségük, a szeparáltságuk okozza, hogy sokan közülük nehezebben tudnak beilleszkedni.