2007. december 23., vasárnap

Megnyílt a schengeni határ


December 21-én hazánk nyolc másik országgal együtt csatlakozott a schengeni övezethez: ezentúl ellenőrzés nélkül kelhetünk át a határon Ausztria, Szlovákia és Szlovénia felé - csupán útlevél vagy személyi igazolvány szükséges hozzá. A romániai határszakaszon az Európai Unió polgárai gyorsított eljárással juthatnak át, míg a nem EU-tagországokból érkezőket továbbra is teljes ellenőrzésnek vetik alá. Horvátország és Magyarország határát - egy korábbi megegyezés értelmében - személyi igazolvány felmutatásával léphetik át a két ország lakói. A szerbiai és ukrajnai határszakaszokon szigorítják az ellenőrzést.

A schengeni övezeten belül akár a zöldhatáron keresztül is közlekedhetnek az Európai Unió, Norvégia, Izland és Liechtenstein polgárai; míg ha el akarják hagyni azt, akkor továbbra is a szokásos ellenőrzés után, a kijelölt határátkelőknél tehetik. A repülőgépen utazók esetében is figyelembe veszik a ki- és befelé irányuló forgalmat, igaz, csupán 2008. március 30-tól: ha valamely schengeni övezetbeli országból érkezik vagy oda tart az utas, akkor csak a járatra való bejelentkezés közben kerül sor ellenőrzésre, míg az övezeten kívüli országokba utazókat (vagy az onnan érkezőket) ugyanúgy ellenőrzik, mint eddig. A tizennégy év alatti gyemekek továbbra is gyerekek számára kiállított útlevéllel hagyhatják el Magyarország területét.

Magyarország 35 euró helyett 25 euróért ajánl többszöri határátlépésre jogosító vízumot a kárpátaljai magyaroknak; a Vajdaságban élőknek azonban az eddiginél nehezebb dolguk lesz, ha hazánkba akarnak jutni.

Ünnepélyes keretek között került sor a határok megnyitására. Sopronpusztán - ahol 1989-ben átvágták a vasfüggönyt jelképező szögesdrótot - magyar és osztrák elöljárók is megjelentek az eseményen.

Az ünnepségekről egy emlék jutott eszembe - néhány hónapja láttam egy 1989-ből származó tévéműsort, ami azt örökítette meg, ahogy a Magyarországra érkezett németek átkelnek Ausztriába az akkor megnyílt határon. Egyik autó a másik után gördült át a "szabad földre", tele éljenző, nevető utasokkal, akik zömmel fiatalok voltak. Sokakra családtagok, rokonok vártak a határon túl - talán évek, évtizedek óta először találkoztak. Megindító felvétel volt.

Akiket érint a változás, azoknak ma is sokat jelent, nem csupán gazdasági szempontból, de szimbolikus értelemben is.
A hegyeshalmi határátkelőnél december 21-én éjfél után néhány perccel az útlevélkezelők elhagyták fülkéiket, az ajtót lelakatolták.
A sorompókat jelképesen eltávolították, az utolsót Gyurcsány Ferenc segített leszerelni.
Esztergomban Orbán Viktor mondott beszédet, aki szerint nem szabad megfeledkeznünk azokról a magyarokról sem, akik a schengeni határ túlsó oldalán rekedtek.

Az újonnan csatlakozott országok (Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Málta, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország) gazdasági helyzetében kedvező változást fog hozni a határok megnyitása, hiszen így a termékeik eljutnak a nyugati piacra. Emellett sokan szeretnék kihasználni a lehetőséget, hogy ezentúl munkát vállalhatnak az EU területén.
Külföldi lapokban - Sunday Telegraph, Washington Post, New York Times - olyan hírek láttak napvilágot, hogy egyes nyugati politikusok máris a bűnözés és a terrorizmus elterjedésétől tartanak a lazább ellenőrzés miatt.

A határt átlépni szándékozó bűnözők kiszűrését a Schengeni Információs Rendszer (SIS) segíti majd.
Az Európai Unió 147,9 millió euró támogatást ad hazánknak a határellenőrzés fejlesztésére.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://pocakosgondok.blogspot.com/2007/12/schengen-s-realits.html

Aranyhaj írta...

Köszönöm a linket.