2008. január 6., vasárnap

Filmajánló


Az ünnepek elmúltával újra jobbnál jobb (horror)filmekkel találkozhatunk a tv-műsorban.

Ma éjfélkor az RTL Klub bemutatja az Amerikai pszichót - ha módom lesz rá, mindenképp megnézem, mivel az eredeti változatot, Bret Easton Ellis regényét már olvastam, de az abból készült filmadaptációt még nem láttam.

A könyvet nagyon szerettem. Az egyes szám első személyben írt, borongós, olykor ironikus hangvételű mű hitelesen mutatja be a kései nyolcvanas évek életérzését, a New York-i feltörekvő huszonévesek életét, felszínes, sznob gondolkodásmódját.
A főszereplő Patrick Bateman egy huszonhét éves, Upper West Side-i fiatalember, egy bank alelnöke; jó külsejű, biztos fellépésű, intelligens, sikeres... és (horrorról lévén szó, nem is olyan meglepő módon) valójában szadista sorozatgyilkos, akihez képest Hannibal doktor békés, rokonszenves öregúrnak tűnik. Bateman gondolatait nemcsak a vagyont érő, márkás holmik, az alkalmi kapcsolatok, a szórakozóhelyek és hivatalos tárgyalások töltik be - a történet előrehaladtával hamarosan előkerül a szexuális kínzóeszköznek használt ruhafogas, a kalapács, a kés, a balta... A férfi bizarr szerelmi élete, beteges ösztönei, gyilkosságai mindvégig rejtve maradnak környezete előtt, noha ő maga is több ízben tesz vicces célzásokat, amiből a többiek gyanakodni kezdhetnének.

A könyv megjelenésekor botrányosnak számított a nagyon is szemléletesen megjelenített erőszakos jelenetek miatt; azóta is a modern amerikai irodalom egyik legvéresebb darabjának tartják.




Hétfőn 19.25-kor láthatjuk a HBO-n a Fűszerek hercegnője című filmet a szép indiai színésznő, Aishwarya Rai főszereplésével.




Újra találkozhatunk a Marvel-képregényhősökkel: ugyanezen csatorna hétfőn 21.00-kor vetíti a Fantasztikus négyes ismétlését.

Hogy ne maradjunk sorozatgyilkosok nélkül, a TV2-n pénteken 23.35-kor tekinthetjük meg a Tökéletes másolat című horror-thrillert.
A film 1995-ben készült John Amiel rendezésében; operatőre a magyar Laszlo Kovacs volt. Főszereplője a kétszeres Golden Globe-díjas Sigourney "A nyolcadik utas a halál" Weaver és a Zongoraleckében Oscart nyert Holly Hunter.

A történet kezdetén dr. Helen Hudson (Weaver), a sorozatgyilkosokkal foglalkozó törvényszéki pszichológusnő előadást tart a Berkeley egyetemen, amikor a mosdóban rátámad egy elmebeteg rajongója. Hudson túléli a támadást, a személyes védelmére fogadott rendőrt azonban megöli a férfi.
A gyilkos börtönbe kerül, a pszichológusnőn mégis elhatalmasodik a pánikbetegség, egy éven keresztül ki sem mer lépni a lakásából. Ekkor azonban kénytelen szembenézni a múlttal: két rendőr felkeresi, hogy a segítségét kérje. San Francisco-szerte gyilkosságok történnek, látszólag nincs közöttük összefüggés, a nyomozók mégis gyanítják, hogy ugyanaz a személy áll a háttérben. Helen szerint is sorozatgyilkosról van szó, s vonakodva bár, de segít a rendőröknek. Hamarosan azonban szörnyű gyanúja támad: a gyilkos őt magát is figyeli, több ízben is behatol a lakásába. Az egyes bűntények után üzeneteket hagy hátra, valamennyit Helennek címezve. Bármennyire háttérben kívánt maradni a pszichológusnő, hamarosan az ügy kulcsfigurájává válik...

A kritikusok - szokásuktól eltérően - elismerően nyilatkoztak a filmről és a színészek alakításáról egyaránt. A New York Times az egyik legjobb sorozatgyilkosokról szóló filmként méltatta a Tökéletes másolatot.

Nincsenek megjegyzések: