2008. január 19., szombat

A nyolcadik kerületben tüntetett a Magyar Gárda


Tegnap délután felvonulást tartott a VIII. kerületben a Magyar Gárda - az eseményen részt vevők gyertyagyújtással emlékeztek a Vas utcai középiskola diákjára, akit osztálytársai az elmúlt héten oly súlyosan bántalmaztak, hogy belehalt sérüléseibe.
A bejelentett rendezvényen mintegy félezren vettek részt; nem csupán gárdisták, de szimpatizánsok is. Felszólalt a Magyar Gárda főkapitánya, s befejezésként elhangzott a Szózat - ekkor jelent meg Kende Péter, aki szóváltásba keveredett a jelenlévőkkel. Az írót egy rendőrségi mikrobuszban szállították el a helyszínről. A Rákóczi útra kiözönlő tüntetőket rohamrendőrök tartóztatták fel.


Az Országos Cigány Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés tiltakozott a Gárda megmozdulása ellen. Demszky Gábor csütörtökön sajtótájékoztató keretében közölte, elítéli a félelemkeltő, rasszista demonstrációt, ami veszélyezteti a nehezen kialakult társadalmi békét; véleményéhez más politikusok is csatlakoztak, többek között az MSZP budapesti elnöke, a józsefvárosi képviselő-testület tagjai és a pártok fővárosi frakcióvezetői. A fideszes Tarlós István és az MDF-es Hock Zoltán egyéb kötelezettségeik miatt nem jelenhettek meg a főpolgármester sajtótájékoztatóján, de levélben egyetértésükről biztosították Demszkyt.


Noha a statisztikák szerint az utóbbi években kevesebb erőszakos bűncselekményt követtek el a nyolcadik kerületben, mint korábban, még mindig nem állíthatjuk, hogy a közbiztonság jó. Az elkövetők azonban korántsem minden esetben romák, ezért hiba lenne "cigánybűnözésről" beszélni vagy a kisebbségre hárítani a felelősséget a romló közállapotokért.

Nincsenek megjegyzések: