2008. január 10., csütörtök

Maggie Smith születésnapja


December 28-án ünnepelte születésnapját Maggie "Minerva" Smith (hogy hányadikat, azt nem teszem közzé; hölgyek életkorát firtatni tapintatlanság).
A színésznőt leginkább a Harry Potter-filmekből ismerhetjük.
Máig fenntartom azt a véleményemet, hogy Smith kissé idősecske és túl komor Minerva McGalagony szerepére (akit jobban el tudnék képzelni Susan Sarandonként... mi több, hirtelen nem is tudnék olyan színésznőt mondani, aki igazán hasonlít ahhoz a nagyon energikus, fiatalos, határozott teremtéshez, amilyennek Minervát gondolná a Harry Potter-olvasó.)

Ez persze nem kisebbíti Maggie Smith érdemeit, aki kifogástalan alakítást nyújtott valamennyi Harry Potter-epizódban. Talán azért tartom túl fanyarnak, mert korábbi szerepei jutnak eszembe - a szigorú rendfőnöknő az Apácashow-ból vagy a mogorva idős hölgy a Tea Mussolinivel c. filmből.


Maggie Smith kiemelkedő színészi képességeinek, bájának és intelligenciájának köszönhetően két ízben is elnyerte mind az Oscar-díjat, mind a Golden Globe-ot, s négyszer ítélték neki a Brit Filmakadémia díját.


Minerva mindenképp a kedvenc szereplőm. Az első Potter-regény első fejezete óta imádom - a megjelenését, sajátosan érdes modorát, vitathatatlan tudását, száraz humorát; azt, hogy macskává tud változni, vagy azt, hogy bár szigorú és ijesztő jelenség, előbb-utóbb mindig jelét adja, hogy jó szíve van. Valamiért Margaret Thatcher jut eszembe róla. Vagy az, hogy a nagymamám lehetett ilyen iskolaigazgatónő korában.


Minerva karakterét különösen érdekessé teszik a külföldi weboldalakon olvasható rajongói írások - ezekből kiderül, hogy a tanárnő külsejét bármely harmincas évei végén járó nő megirigyelné, ráadásul "McG" nem mindig olyan hűvös és kimért, mint amilyennek mutatja magát: nem csupán Sirius Black-kel vagy Pitonnal folytatott viszonyt, de Dumbledore-ral, Rémszem Mordonnal és Lupinnal is (és akkor még nem is említettem a fiatalabb korosztályt).

Nekem leginkább a Minerva-Sirius páros tetszik...




Nincsenek megjegyzések: