2008. január 9., szerda

Surfbarok


Egyes cégek fizetnek azért, ha a net-felhasználó surfbarokat vagy viewbarokat futtat a saját számítógépén (automatikusan változó reklámcsíkok, amik a képernyő alsó vagy felső részén jelennek meg; a viewbar az internetböngészőben található), miközben az interneten szörfözik. A program rendszerint az egér mozgását figyeli, ez alapján számolja a pontokat, amiket utóbb pénzre lehet váltani, amit csekken küldenek, vagy virtuális számlára utalnak át.)

Maga a lehetőség kedvezőnek tűnik, mégis felvet pár fontos kérdést.
Fognak-e fizetni a cégek?
Nem tesz-e kárt a számítógépben a letöltött program? Egyes kémprogramok megsemmisíthetik vagy elérhetetlenné tehetik a gépen lévő file-okat, vagy fizikailag is kárt okozhat a számítógépben (pl. a winchesterben). Mivel nincs olyan víruskereső, amely minden vírust képes észlelni, óvakodnunk kell az ismeretlen programok telepítésétől.

Meglepően kevesen ismerik még nálunk ezt a lehetőséget. Informatikában jártas ismerőseim legfeljebb hallottak róla, de nem próbálkoztak még ilyennel, keveset tudnak róla - de szkeptikusak, s hajlanak arra, hogy azt javasolják, nem éri meg.

Az a cég, amelyik talán a legmegbízhatóbbnak tűnik, a francia Eurobarre. Ezt ismerik legtöbben, s - amennyire az illetékes fórumok hozzászólásaiból meg tudom ítélni - nemigen panaszkodnak rá az ügyfelei.

Nincsenek megjegyzések: