2008. január 21., hétfő

Új Sissi-film készül

Ha lehet hinni a híreknek, hollywoodi film készül a legnépszerűbb Habsburg-császárné életéről. Egy osztrák származású producer, Lilly Berger vetette fel az ötletet; a forgatás leghamarabb a következő év őszén kezdődik, de előfordulhat, hogy az írók sztrájkja miatt 2010-re csúszik.

A tervek szerint az új filmben az Oscar-díjjal és a Brit Filmakadémia díjával kitüntetett walesi színésznő, Catherine Zeta Jones alakítja majd Sissit, míg Ferenc József szerepét a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks fogja játszani. Egyelőre nem tudni, a jelöltek elfogadták-e a felkérést.

Catherine Zeta Jones

Az osztrák császárné (akit a kiegyezés után magyar királynévá koronáztak) az egyik legkedveltebb történelmi személy. Máig élő kultusza komoly bevételt jelent Ausztriának: egykori lakóhelyei - Schönbrunn és Ischl - vonzó úticélok az országba látogató turisták számára; épp ezért a felső-ausztriai önkormányzat 500 ezer eurós támogatással járul hozzá a film elkészítéséhez.

Sissi közismerten szerette a magyarokat. Liberális nézeteket vallott, amiket olykor sikerült férjével elfogadtatnia; így kerühetett sor arra, hogy amnesztiát eszközöljön ki a politikai foglyok számára.

A szép császárné életéről már számos filmet készítettek. Kevesen tudják, hogy az első jelentős darab egy magyar alkotás volt, amelyben a legendás Karády Katalin játszotta a főszerepet.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes volt számomra ez a kis ismertető,jó volna ha mi is profitálhatnánk a történelmünkből.

Aranyhaj írta...

Minden lehetőségünk megvolna rá; csodálkozom is, hogy miért nem használjuk ki jobban. Nagyon sok módja volna annak, hogy a magyarok profitáljanak a valóban érdekes történelmünkből.

Hogy mást ne említsek, Sissi sokat tartózkodott Gödöllőn (ami nagy vonzerőt jelenthet az osztrák turistáknak); de a bejegyzésben említett Karády Katalin élete is filmre kívánkozik.

Számtalan más lehetőség is akadna - van erről egy saját kedvenc elképzelésem: létezik egy történelmi személyiség, akinek a nevét az egész világon ismerik, akinek az élete már most legenda, csupán élesztgetni kellene a mítoszát...