2008. január 23., szerda

Skócia története és hagyományai

Skócia - skót gael nevén Alba - Európa egyik leggyönyörűbb országa. Hivatalosan az Egyesült Királyság része, uralkodója II. Erzsébet angol királynő; a Skót Parlament (amit a királynő nyitott meg 1999-ben) nem szuverén.
Az ország fővárosa Edinburgh. Az éghajlat kissé zord, de szép tájai bőségesen kárpótolják az ide látogatókat.






Skóciai tájak

A skótok ősei a piktek és az Írországból érkező gaelek voltak; utóbb vikingek, szászok, normannok és kelták is megtelepedtek az országban - a keveredő népcsoportok egységes, hagyományaira büszke nemzetté forrtak össze.

Skóciáról rendszerint a tartánmintás ruhák, a réges-régi kastélyok, a whisky és a gazdag mitológia jut eszünkbe. A tradíciók közé tartozik a Hogmanay, a skót újév megünneplése - a szokás a téli napforduló pogány szertartásait idézi. Régi skót babona a "First Footer" hagyomány: az, aki újév napján először lépi át a küszöböt, meghatározza a ház lakóinak szerencséjét egész évre (azt tartották legkedvezőbbnek, ha sötét hajú, magas férfi volt az első látogató). Skóciában az év első napján ma is meglátogatják egymást a barátok; az emberek az utcán ünnepelnek, örömtüzeket gyújtanak.

A legjelentősebb skót művész Robert Louis Stevenson, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde írója - meghitten régimódi és hangulatos, szép nyelvezetű munkái miatt egyik kedvencem.
Robert Burns, a költő születésnapját már-már nemzeti ünnepként tartják számon az ország lakói. Sir Walter Scott és Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes kitalálója) szintén skót származású, akárcsak Sean Connery, Rod Stewart vagy az Eurythmics énekesnője, Annie Lennox.


Nicola Benedetti skót hegedűművész



Egyébként csupán előítélet az, hogy a skótok zsugori, mogorva emberek volnának - a valóságban közvetlenek és barátságosak.

Nincsenek megjegyzések: