2008. január 29., kedd

Magyar filmkritikusok díja és a 39. filmszemle

Január 28-án átadták a Filmkritikusok Díjait a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában.
A legjobb férfi főszereplőnek Zsótér Sándort választották.
A legjobb női főszereplő Kirsti Stubo lett az Ópium - Egy elmebeteg nő naplójában nyújtott alakításáért; a film Csáth Géza műve alapján készült.
A legjobb férfi epizódszereplő díját Kállai Ferenc kapta, a legjobb női epizódszereplő Eszenyi Enikő lett.
A legjobb filmnek járó díjat az Iszka utazása című alkotásnak ítélték, míg a legjobb dokumentumfilmnek szóló elismerést az Elboronálva című filmnek szavazták meg.
Gyarmathy Líviát életműdíjjal tüntették ki.
A filmesek éves teljesítményét értékelő beszédében Libor Anita, a filmhu szerkesztője keményen fogalmazott, amit a jelenlévők nem vettek jó néven.

Ma kezdődik a 39. Magyar Filmszemle. Este hét órakor a Millenáris Teátrumban kerül sor megnyitóra, aminek keretében kiosztják az életműdíjakat. A fesztivál február 5-ig tart majd. Az alkotásokat - összesen 387 filmet - a Millenáris Teátrumban, az Uránia Filmszínházban, a Palace Mammutban és a Bem moziban mutatják be.
A szemle fődíját az idei évtől Arany Orsónak hívják.
A zsűritagok közül hiányozni fog Maia Morgenstein; a színésznőt - aki a zsűri elnöke lett volna, s betegsége miatt marad távol - Catherine Portuges professzor helyettesíti, míg a zsűriben Klaus Eder elnököl helyette.

Az eseményen az Országos Diákzsűri is kiosztja majd saját díjait: a tucatnyi film- és médiaszakos hallgató négy kategóriában díjazza az alkotásokat, s megszavazzák a Legígéretesebb Fiatal Tehetségnek járó díjat és az elmúlt tíz év legkedveltebb filmjét is.

A közönség az interneten szavazhat a legjobb alkotásokra. A szavazóknak regisztrálniuk kell a mobilszámukkal, s SMS-ben kapnak egy kódot, amivel minden, a szemlén bemutatott nagyjátékfilmre leadhatnak egy-egy szavazatot.

A Magyar Filmszemle történetében először fordul elő, hogy az érdeklődők a bemutatott filmek zömét az interneten megtekinthetik a fesztivál ideje alatt.

Korábbi bejegyzés a témáról:
http://aranyhaj.blogspot.com/2007/12/39-magyar-filmszemle.html

Nincsenek megjegyzések: