2008. január 14., hétfő

Golden Globe 2008

Hatvanötödik alkalommal is kiosztották az Arany Glóbusz-díjakat; igaz, ezúttal a megszokottnál kevésbé látványos külsőségek között. A díjkiosztó gálát nem csupán a forgatókönyvírók, de a színészek is bojkottálták, emiatt nem került megrendezésre - a nyertesek névsorát sajtótájékoztató keretében tették közzé.

A legjobb mozifilm díját a Vágy és vezeklés c. alkotásnak ítélte a mintegy kilencven újságíróból álló zsűri. Az Ian McEwan nagy sikerű regényéből készült film nyerte el a legjobb filmzene díját is.

Dráma kategóriában Daniel Day-Lewis bizonyult a legjobb férfi főszereplőnek (olyan riválisokkal kellett mérkőznie, mint George Clooney vagy Denzel Washington), míg vígjáték kategóriában Johnny Depp.
A legjobb drámai színésznőnek járó díjat Julie Christie kapta; az esélyesek között ott volt Keira Knightley és Angelina Jolie is. Vígjáték kategóriában Marion Cotillard-t választották a legjobbnak a Piaf c. filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb rendezés díját a várakozásokkal ellentétben nem Ridley Scott vitte el, hanem Julian Schnabel A búvár és a pillangó című francia regény filmadaptációjárt.

A legjobb tévésorozatnak járó díjat a Mad Men kapta; a legjobb tv-színész David Duchovny (az egykori Mulder ügynök) lett, míg a legjobb tv-színésznő a Damages sorozat főszereplője, Glenn Close.

Nincsenek megjegyzések: