2008. január 5., szombat

Nem változik érdemben az egészségügyi törvény


Hiába küldte vissza a parlamentnek az egészségbiztosítási reformot Sólyom László annak hiányosságaira és hibáira hivatkozva: Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke bejelentette, hogy a kormánypárt nem szándékozik alapvető változtatásokat eszközölni a javaslaton. Módosító indítványokat még elfogadhat az országgyűlés; ezek a tervek szerint a garanciarendszert fogják erősíteni.

A szavazásra február 11-én kerül majd sor. Vélhetőleg a parlament ismét megszavazza a törvényt, ami így mindössze másfél hónapos késéssel léphet hatályba.
Az addig hátralévő időt a kormánypárt a szakmai szervezetekkel és a befektetőkkel folytatott egyeztetésre, konferenciák rendezésére, a tévhitek eloszlatására kívánja felhasználni.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter közölte, pártja nem kíván élni a lehetőséggel, hogy kiegészítő javaslatokat nyújtson be, mivel magát a törvényt nem tartja megfelelőnek. A nagyobbik ellenzéki párt szerint teljesen új jogszabályra lenne szükség.

Idén a közoktatásban is változások várhatók. A kormánypárt és az SZDSZ egyetért az oktatási reform főbb kérdéseiben, legfeljebb szakmai jellegű vitákra kerülhet sor. A tandíj kérdéséről népszavazás fog dönteni; a szocialisták a felsőoktatás színvonalának emelkedését remélik a tandíjköteles rendszer bevezetésétől.
A tervek közt szerepel az esélyegyenlőség biztosítása; a szegregáció felszámolása; a Bolognai-rendszerhez igazodó pedagógusképzés, a művészeti oktatás és a speciális iskolák támogatása.

A témához kapcsolódó korábbi bejegyzések:


http://aranyhaj.blogspot.com/2007/12/slyom-lszl-nem-fogadta-el-az-egszsggyi.html

http://aranyhaj.blogspot.com/2007/12/vltozsok-felsoktatsban.html

http://aranyhaj.blogspot.com/2007/12/j-egszsgbiztostsi-trvny.html

Nincsenek megjegyzések: