2008. január 24., csütörtök

Népszavazás március 9-én: témája a vizitdíj, napidíj és tandíj

A Köztársasági Elnöki Hivatal tegnap tájékoztatta az MTI hírügynökséget, hogy Sólyom László március 9-re írta ki a népszavazást, amit a Fidesz és a KDNP kezdeményezett a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ügyében.
Az országgyűlés december 17-én döntött a népszavazásról. Az Alkotmánybíróság kedden elutasította az ellene szóló hét érvet.

A Fidesz és a KDNP Szociális népszavazás 2008 elnevezésű kampányát Tarlós István irányítja majd, míg a kormánypártét Juhász Ferenc.
A szabaddemokrata Horn Gábor kijelentette, a népszavazás eredménye nem állíthatja le a reformokat.
Az MDF nem vesz részt a kampányban, mivel ezeknek a kérdéseknek a parlamentben kellene eldőlni.

A jogszabályok értelmében az államfő március 9-e és április 20-a közötti vasárnapok egyikére írhatta ki a szavazást, tehát a lehető legközelebbi időpontot választotta - épp azért, hogy a tavaszi ünnepekre véget érjen a kampány. A Fidesz elégedett a közeli időponttal, ami több szempontból is a nagyobbik ellenzéki pártnak kedvez.
A kormánypárt (aminek támogatottsága még mindig mélyponton van a Medián felmérése szerint, míg a Fidesz megőrizte vezető helyét) korábban már "érvkampányba" kezdett, amihez több időre lenne szükség - az MSZP abban reménykedhet, hogy alacsony lesz a részvételi arány.
A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választójoggal rendelkezők több mint fele voksol, s a résztvevők több mint 50 százaléka azonos választ ad. Ha a választójogosultaknak kevesebb mint fele él alkotmányos jogával, akkor az összes szavazóképes polgár egynegyedének kell azonos szavazatot leadnia.
A lakosság nagy része ugyan nem ért egyet a reformokkal, de nem vélik úgy, hogy amennyiben elég igenlő szavazat születik, a kormánypártnak távozni kell. A Fidesz cáfolta, hogy a népszavazás valódi célja az MSZP megbuktatása lenne.

A szavazókat február 22-ig értesítik a névjegyzékbe vételükről - aki kimarad a névjegyzékből, annak jeleznie kell ezt, különben nem szavazhat. Aki nem a lakóhelyén akar szavazni, március hetedikéig kérhet erről igazolást. A külföldön tartózkodók külképviseleteken adhatják le voksaikat.

A szavazókörök kialakítása, a szavazási bizottságok díja, a külföldi szavazás megteremtésének feltételei és a központi kiadások összesen 4,47 milliárd forintba kerülnek majd - az adatokat az eljárások végeztével közzé fogják tenni az interneten.

Nincsenek megjegyzések: