2008. január 16., szerda

Anti-lop

Nem fáradtak hiába a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársai, amikor Bajnai Gordon kezdeményezésére elindították az anti-lop.gov.hu nevű korrupcióellenes portált (azzal a céllal tették, hogy fényt derítsenek az uniós támogatásokkal kapcsolatos szabálytalanságokra): a honlap alig két hónapja működik, de már bebizonyosodott, hogy 508,8 millió forintot fizettek a hatóságok olyan pályázatokra, amik esetében felmerült a szabálytalanság gyanúja. Ebből 95 milliót sikerült visszaszerezni.

Vigasztalhat minket a tudat, hogy az európai átlag még ettől is magasabb. Az 508 millió csupán 0,2 százalékát képezi a kifizetett összegeknek; míg az Európai Unióban forgó pénzek 1,5 százaléka érintett valamilyen szabálytalansággal.



Az anti-lop portálon bárki tehet bejelentést, akár névtelenül, e-mailben is; csupán egy elektronikus űrlapot kell kitöltenie, amiben leírhatja, milyen visszaélést gyanít vagy tapasztal. Ha rendelkezik bizonyítékul szolgáló dokumentummal, csatolhatja.
Egy-egy ügyet harminc nap alatt vizsgál ki a bizottság; ha ennél több időt vesz igénybe a folyamat, azt tizenöt nap múlva tudatják a bejelentővel, aki a honlapon feltüntetett összefoglaló táblázaton is figyelemmel kísérheti az eljárást.
Mindeddig kétszázhét eset szerepel a portál nyilvántartásában.


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Nem tudod véletlenül, ezen az ant-lop oldalon hogyan lehetne megnézni/lekérni azookat az eseteket, amely kapcsán fény derült a tényleges visszaélésekre? Az oké, hogy a bejelentők névtelenek, de a kinoymozott és lezárt ügyek hogyan tárhatóaka nyilvánosság elé?

Köszi előre is!

Üdv:
BB

Aranyhaj írta...

Ha belépsz a www.anti-lop.gov.hu oldalra, megnézed a képernyő alján a táblázat "Vizsgálat eredménye" oszlopát. Zömmel a korábbi esetek között találsz olyanokat, amit már értékeltek - megalapozatlanság miatt elutasították a bejelentést, vagy megtették a megfelelő intézkedéseket.

Névtelen írta...

BB írta...

Miért érdekel ez tégedet annyira?
Van elképzelésem, de mi van ha tévedek.

Névtelen írta...

san miguel: Mert kíváncsi lennék, kik buktak le és milyen ügyekkel. Nem "annyira" érdekel, de azért fúrja az oldalamat... ;)