2008. január 25., péntek

Betiltatná a Magyar Gárdát az Országos Cigány Önkormányzat


Aláírásgyűjtést szervez az Országos Cigány Önkormányzat és az MCF Roma Összefogás Párt annak érdekében, hogy létrejöjjön a Magyar Gárda és a félkatonai szervezetek betiltásáról szóló törvénymódosítás - ezt egy sajtótájékoztatón jelentették be, amit a Jobbik Magyarországért Mozgalom Villányi úti székháza előtt tartottak (azért épp ott, mert szerintük a Jobbik tette lehetővé a Gárda megalakulását). Az OCÖ ötvenezer aláírást szeretne összegyűjteni.

Korábban a Fővárosi Főügyészség és több politikus - köztük fideszes képviselők - is követelték a szervezet betiltását. A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére több mint százötven magyar értelmiségi írt alá egy nyilatkozatot a romaellenes felvonulások miatti tiltakozásként.
A Gárda elnöke arra hivatkozik, hogy a szervezet létezése semmiféle szabályt nem sért.

Mivel felmerült a gyanú, hogy néhány gárdista már került összeütközésbe a törvénnyel, a Magyar Gárda vizsgálódni kezdett a tagjai előéletéről. Az eredményeket a sajtóban teszik majd közzé néhány napon belül.

A Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián szerint a Magyar Gárdánál súlyosabb gondot jelent a kormány romapolitikája: a romák felzárkóztatására szánt összeget egyre csökkentik (2004-ben 1,2745 milliárd forinttal támogatták a romákat, 2005-ben 1,654 milliárddal, 2006-ban már csupán 572,5 millióval - igaz, múlt évben már 1,75 milliárdot fordítottak a romák integrációjára); ellenben roma értelmiségi politikusoknak indokolatlanul sok pénzt ítélnek meg pályázati támogatásként.
Farkas Flórián azt állítja, amennyiben a Gárda célja valóban a rend fenntartását szolgálja (bár maga is beismerte, nem erre utalnak a "cigánybűnözés" elleni felvonulások), akkor a romáknak is helyük van a szervezetben.
A nyilatkozat nagy felháborodást váltott ki; az Országos Cigány Önkormányzat lemondásra szólította fel Farkas Flóriánt.

A Magyar Gárda jó célokért indult annak idején: hagyományőrzés, a magyar kultúra értékeinek megőrzése, a tagok fizikai és szellemi képzése szerepelt a feladataik között. Sajnos ehelyett rasszista kijelentésekről és kisebbségek ellen tartott felvonulásokról hallhattunk velük kapcsolatban.
Pedig ezek a fiatalok hasznos, építő jellegű dolgokra is fordíthatnák az energiájukat. Maga az, hogy csatlakoztak egy hazafias közösséghez, erőt és biztonságérzetet ad nekik, összetartozást feltételez, ami jó. Élni kellene ezzel a lehetőséggel - jó irányban.
Egy-egy megmozdulásuk a hazai kultúra (korábbról származó vagy mai) értékeire is felhívhatná a közvélemény figyelmét a "cigánybűnözés" helyett. Felvonulások helyett önképző jellegű összejöveteleket tarthatnának. A bűnözési statisztikák adatai és a kisebbségeket rossz színben feltüntető tanulmányok helyett a magyar irodalommal, történelemmel, politológiával (több oldalról megvizsgált politológiával!) ismerkedhetnének.
Kinek a felelőssége, hogy nem teszik?


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Javaslom a gárdisták saját leveleit elolvasni a kuruc.info-n. Szó sincs rasszizmusról. A cigánybűnözés ellen jöttek létre, és erre szüksége is van az országnak.

Aranyhaj írta...

Épp ez a gond, hogy a "cigánybűnözés" ellen lépnek fel. Emiatt van rasszista színezete a szónak, mert azt könnyű belátni, hogy nem a romákat terheli a felelősség valamennyi bűncselekmény miatt.
A magyar bűnözéssel nincs baja a gárdatagoknak? (Mert szerintem egy bűntett áldozatának mindegy, hogy magyar vagy roma támadó tépte ki a kezéből a táskáját.) Jobb lenne, ha a gárdisták "romló közbiztonságot", "megélhetési bűnözést" vagy "garázda életmódot folytatókat" vennének alapul "cigánybűnözés" helyett. Nem lehet egy népcsoportot néhány kirívó eset alapján megítélni.

A célok közt pedig igenis fontos helye volna a fizikai és szellemi képzésnek (a könyvek vagy a sportok hamarabb válnának a gárdatagok hasznára, mint a demonstrációk); a saját kultúra, történelem megismerésének, a magyar sajátságok, értékek megkeresésének. Elvégre a Magyar Gárda - mint a neve is mutatja - nem nemzetőrség, nem "bűnözés elleni Gárda", "x népcsoport elleni Gárda", hanem "Magyar Gárda".

Névtelen írta...

Kedves Gárdások!

A soraitokban elitélt bűnözök, börtön viselt alakok védik az erkölcsöt és a rendet. (SA?)
Az államon belüli etnikai bűnözés mindig a többségi társadalom hibás kisebbség politikájából jön létre.
Tessék olvasni, gondolkodni!