2008. január 16., szerda

Felvételi ponthatárok

Tegnap - január tizenötödikén - megállapították és kihirdették a jövő hónapban kezdődő felsőoktatási képzések ponthatárait. A mintegy kétezer jelentkező huszonnyolc felsőoktatási intézmény hatvannégy képzése közül válogathatott; közül ezernyolcszázan tettek sikeres felvételi vizsgát.

Ez volt az első felvételi eljárás, ahol az új, négyszáznyolcvan pontos pontszámítási rendszer szerint értékelték a felvételizők teljesítményét. Ennek három fő része van: a tanulmányi pontok (legfeljebb kétszáz), az érettségi pontok (legfeljebb kétszáz) és többletpontok (maximum nyolcvan). Alapképzés esetén a három pontszám összegét veszik figyelembe a felvételin, vagy az érettségi pontok kétszeresének s a többletpontoknak az összegét.

A ponthatárok nem voltak túl magasak: csupán öt helyen kellett kétszáz pontnál többet elérni a sikeres felvételihez. A legtöbb pontra (220) a Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógiai Főiskolai Karának levelező, költségtérítéses tanító képzésén volt szükség.
Az illetékesek közölték, ezen ponthatárokból nem lehet következtetni a nyáron várható ponthatárokra.

Mivel sokaknak a diploma megszerzése után sem sikerül állást találni, egyre többen jelentkeznek MBA (Masters of Business Administration) képzésre - ezek egytől három évig tartó, munka mellett is végezhető kurzusok, ahol gazdasági és vezetői ismereteket sajátíthatnak el a résztvevők.

2 megjegyzés:

koimbra írta...

De jó hogy nekem ilyeneket már nem kell néznem:D

Aranyhaj írta...

Mert már felvettek, vagy mert már nem jársz iskolába? :-)