2008. január 12., szombat

Veszélyeztetett fajnak számít a hóleopárd




A hópárduc magányosan élő macskaféle. Súlya 30-50 kg, testhossza mintegy másfél méter, mellső lába kurta, míg hátsó végtagjai hosszúak, akárcsak a farka. Tömött, fehéres bundáját pettyek tarkítják, ami az álcázásban segíti az állatot. Vadászni alkonyatkor és éjszakánként szokott.
Természetes élőhelye Közép-Ázsia, ahol sziklás magashegységekben tanyázik; Kazahsztánban és Tatárföldön nemzeti jelképnek számít, a Himalája népei "szellemleopárdnak" nevezik a fehéres szőrzetű állatot.

Mivel bundája miatt a hatvanas évekre az orvvadászok csaknem kipusztították (alig ezer példány maradt belőlük!), felkerült az IUCN veszélyeztetett fajok listájára. Mára némiképp jobb a helyzet, de még mindig csupán kb. 4500-7500 vadon élő példányt tartanak számon Pakisztán, Kirgizia és Mongólia vidékén.
A világ állatkertjeiben mintegy ötszáz hópárduc él - hazánkban a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban találkozhatunk velük; az utóbbi intézményben két évvel ezelőtt kölykök is születtek.


Több nemzetközi szervezet is létrejött annak érdekében, hogy megmentsék ezt a szép fajt. Többféle módon próbálnak segíteni az állatokon: az egyes példányok örökbefogadásától az adománygyűjtésen át egészen az állatok élőhelyén lakó népcsoportok termékeinek (házilag készített, hagyományos szőnyegek, kalapok, táskák) online vásárlásáig, melynek bevételét a hóleopárdok megmentésére fordítják.
https://www.snowleopard.org/shop/


Segíthetünk pusztán azzal is, ha felhívjuk mások figyelmét a veszélyben lévő fajokra - például hóleopárdokat ábrázoló elektronikus képeslapot küldünk ismerőseinknek, vagy a témával foglalkozó cikket teszünk közzé az interneten.


A veszélyeztetett nagymacskákkal foglalkozik a következő oldal:
http://www.bigcatrescue.org/








3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Aranyhaj!

Egyre gyászosabb a világunk és kiírtunk magunk körül lassan mindent.Felzabáljuk a bolygót mint a sáskák.
Nem normális amit művelünk,de ezt kevesen érzik.
Hogyan küldöm el neked a blog.hu-s címemet?

Névtelen írta...

Meg van:-)

Aranyhaj írta...

Azért jó, hogy tehetünk valamit az állatokért vagy a Földért (el ne szóljam). Ha mindenki csak egy kicsit odafigyel a témára, mindjárt másként néz majd ki a helyzet.

Remélem, hamarosan megismerem a címet; kíváncsian várom.

Az a legegyszerűbb, ha a következő megjegyzésekben feltünteted :-)