2008. január 25., péntek

Válság a tőzsdén


Magyar idő szerint hétfő délután a világ nagy tőzsdéinek indexei több éves mélypontot értek el - a német, angol, francia, japán és brazil börze indexei 4-7%-ot veszítettek értékükből, a legfontosabb pénzintézetek papírjai még ennél is többet.
Az európai tőzsdén a pénzügyi részvények árfolyamveszteségei a legszembeszökőbbek.


A recesszió szempontjából kockázati tényezőnek számít a hitelkínálat visszaesése, az emelkedő élelmiszer- és nyersanyagárak.
Megnyugtató, hogy a munkaerőpiac még az Egyesült Államokban is stabil, s az Európai Unió országaiban is pozitív tendencia figyelhető meg.

Szakértők szerint a forint nem fog tartósan gyengülni az euróval szemben; viszont a dollárral szemben veszít az értékéből.
Gondot okozhat a magyar tőzsdén a külföldi befektetők távozása, mivel a tőzsde forgalmának mintegy háromnegyedét külföldiek teszik ki.
Hazánkban most az államkötvények számítanak a legbiztonságosabb befektetésnek, esetleg defenzív részvényeket érdemes venni. Vannak, akik kihasználják az egyre csökkenő árakat, s olcsón vásárolnak papírokat, amikből később nagy nyereséget remélnek.

A válság oka az amerikai gazdaság visszaesése, ami már az elmúlt év augusztusában is érezhető volt.

Az elemzők véleménye eltér a recesszió kérdésében.
Vannak, akik azt állítják, elkerülhető a hosszan tartó visszaesés, mivel a világgazdaság szereplői képesek együttműködésre. Néhány szakember szerint az amerikai tőzsde válsága kevésbé érinti majd Európát, mivel az Európai Unió külkereskedelmének legjelentősebb része az unión belül zajlik; viszont a nagy nemzetközi pénzintézetek gondjai kihatnak az egész világ gazdaságára. Mások úgy vélik, előfordulhat, hogy bekövetkezik a legsúlyosabb és leghosszabb válság a nagy világgazdasági válság óta. Soros György szintén azt gondolja, rosszak a kilátások, s a visszaesés érezhető lesz Európában is. A magyar származású amerikai üzletember nem tartja elégnek Bush elnök 140 milliárd dolláros gazdasági csomagját, s szerinte Európának arra kell törekednie, hogy kivegye a részét a világ dolgainak intézéséből.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aranyhaj nekem már a témám kiforrott, határozott a célom. Milyen eredménnyel sikerül megvalósítani a már egy másik dolog. Te aztán ömleszted a témákat, beleadsz apait-anyait. Az én kedvem elvenné, ha ennyi energia, amivel egy PR3as blogot megvalósítottál és szinte nincs kommentező, szerintem próbálj olyan témákat hozni, vagy olyan megközelítéssel ami felháborító, vagy visszataszító…szóval amire lehet, sőt kell zsigerből reagálni.
Figyelni foglak!

Gratula!

Panka

Aranyhaj írta...

Szia Panka!

Köszönöm a tanácsot.
Az én célom az, hogy az oldalon felsorolt sok különböző témakörben rendszeres tájékoztatást adjak - mindig valami épp aktuális hírről.

Az, hogy nincsenek kommentezők, nem azt jelenti, hogy látogatók sincsenek :-) Bár engem is meglepett, hogy milyen kevesen kommenteznek, és még szavazni is csak ímmel-ámmal voltak hajlandók(még nem számoltam ki a teljes szavazás eredményét, csupán egyes napokra szóló részeredményeket, de jó, ha minden negyvenedik látogató voksolt), pedig az aztán nem fáradság.
Mit tegyek, nem kommunikatívak a látogatóim :-)
Azt viszont nem szeretném, ha azért olvasnák a blogomat, mert közfelháborodást kiváltó témákról írok, amiken jókat lehet berzenkedni (bár tényleg javasolták már mások is, hogy érdemes lenne).

Ha van még ötleted vagy javaslatod, kíváncsian várom.

Köszönettel:
Aranyhaj

Névtelen írta...

Szervusz Szépségszalon!

Én mindennap olvasom Aranyhajat, de kommentet csak ritkán írok. Nem csak ezt az egy blogot olvasom, hanem többet. Akkor szólok hozzá ha van számomra releváns véleményem az adott témában. Azt nem teszem, hogy tök mindegy mi van, de azért írok. Nincs írás kényszerem.
Meg valami roppant mód útálom, hogy a felháboritó az a jó. Ez nem igaz. Bulvár média kifejlesztete a bulvár társadalomban élő bulvárlényt.
Humanista vagyok. Te nem...

Üdv: José