2008. február 8., péntek

Éjféltől már kapható a Harry Potter hetedik része!


Ma éjféltől kapható a nagy könyváruházakban s néhány vidéki könyvesboltban a Harry Potter-sorozat hetedik, befejező része, ami a Harry Potter és a Halál Ereklyéi címet viseli.
A kötet 150 ezer példányban jelenik majd meg magyarul.



A kép a hetedik könyv egyik jelenetét ábrázolja, címe: Minerva és a padok támadása


A Libri Könyvpalotában (Budapest, Rákóczi út 12.) ma este hat órától gyülekezhetnek az érdeklődők - a szervezők jelmezversennyel, Mézesfalás-édességekkel és vetélkedőkkel várják a látogatókat, akik fél nyolctól a sorozat fordítójával, Tóth Tamás Boldizsárral is találkozhatnak. A hálózat vidéki boltjai is nyitva tartanak ma éjjel.
A Fókusz fővárosi üzletei tizenegytől hajnali egyig fogadják majd a vásárlókat.

Mivel angolul már olvastam a befejező kötetet, mondhatok róla pár szót - csupa jót, mivel nagyon tetszett a történet. Akadtak ugyan részek, amik számomra kevésbé bizonyultak érdekesnek (a főhős és barátainak bolyongása, miközben az ereklyéket keresték), de az utolsó jelenetekben felvonultatott összes szereplő és a végkifejlet megrázó és felemelő jelenetei bőségesen kárpótoltak mindezért. Csakis felsőfokban beszélhetek az utolsó Harry Potter regényről; a sorozat egyik legjobb darabjának tartom. Megtalálhatjuk benne mindazt, amiért Joanne Rowling - a világ legsikeresebb szerzője - munkáit szeretjük.

A 66 nyelvre lefordított történet világszerte elsöprő sikert aratott; a könyvekből több mint 325 millió példányt adtak el. A szerzőnő egyedi példányban kiadott gyerekkönyvéért az elmúlt év decemberében a Sotheby jótékonysági célú árverésén 1.95 millió fontot (688 millió forintot) fizettek, ami rekordösszegnek számít.

A regényeket meg is filmesítették - de tévhit, hogy a sorozat a filmeknek köszönheti sikerét, hiszen már azelőtt példátlan ismertséget ért el, hogy az első epizódot bemutatták volna a mozikban.
A filmalkotásokon látszik, hogy az írónő mindvégig gondosan ügyelt, hogy az egyes epizódok a lehető leghívebben kövessék a könyvek cselekményét.
A hetedik regény a tervek szerint két részben készül majd el; szövevényes történetét nehéz volna egyetlen filmbe sűríteni.

Harry Potter világához fűződik az internet történetének legnagyobb fanfiction mozgalma, amihez idővel (el ne szóljam) én is szeretnék csatlakozni a kedvenc szereplőimről szóló néhány novellával vagy épp fordítással.

Rebesgetik, Joanne Rowling sem szeretne végképp búcsút mondani a maga teremtette fantáziabirodalomnak, s ír még Harry Potter-vonatkozású regényeket; ezúttal néhány már ismert mellékszereplőt állítana a cselekmény középpontjába.
Türelmetlenül várjuk az újabb történetet!



Ez a kép az egyik rajongói oldalról származik

Nincsenek megjegyzések: