2008. február 8., péntek

Ötszázmilliárd forint támogatást ígér Bajnai

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a mai kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette, hogy a kormány idén mintegy 500 milliárd forintot szán az Új Magyarország Fejlesztési Tervre és a 2004-2006-os I. Nemzeti Fejlesztési Tervre.
Az utóbbi keretében az Európai Unió 5,1 milliárd euró támogatást biztosított hazánknak, amt a gazdasági versenyképesség javítására, a humánerőforrás fejlesztésére, a környezetvédelem támogatására és vidékfejlesztésre fordítottak. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv december 31-én zárul majd le.

Az elmúlt évben több mint háromezer program kapott összesen 82,5 milliárd forintos támogatást. Az első kifizetésekre már sor került november végén; az Európai Unióban elsőként a hazai pályázatok jelentek meg.
2007-ben 340 kiemelt programot (többek között gyógyfürdők fejlesztése, útfelújítás, vasúti fejlesztés) nevesített a kormány 1630 milliárd forint támogatással; a projekteket az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós alapból finanszírozzák majd.

Ebben az évben kb. 150 pályázatot írnak ki az Új Magyarország terv keretében.
A célok között szerepel az egészségügy korszerűsítése, az oktatás fejlesztése, a környezetvédelem támogatása, a kistérségek felzárkóztatása. A miniszter szerint az idegenforgalomban is jó lehetőségek rejlenek: a külföldi befektetők a Balaton környékén és vidéken szeretnének beruházásokat megvalósítani, ami fellendíthetné a turizmust.
Bajnai Gordon szerint sok a nem megfelelően előkészített pályázat - bár az előkészítés folyamatát gyorsítani kellene, mégis kellő figyelmet kell fordítani rá.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban a kormány minden eddiginél szigorúbb összeférhetetlenségi törvényt fogadott el decemberben (nem lehet az EU-támogatások kedvezményezettje és döntéshozója ugyanaz a személy vagy hozzátartozója).
Szintén a visszaélések megakadályozására hozták létre az antilop.gov.hu nevű portált, ahol bárki tehet feljelentést, ha szabálytalanságot észlel az uniós támogatásokat igénylő pályázatokkal kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések: