2008. február 8., péntek

Újra lezárják a Kossuth teret

Hétfőn - azon a napon, amikor ismét szavaznak a képviselők az egészségügyi reformról - éjféltől kordonokkal zárja le a rendőrség a Kossuth teret; egész pontosan a Kossuth-, a Rákóczi- és a Károlyi-szobor közötti területet, s a kilences kapu előtti részt a villamossínekig.
Már több, az említett időszakra tervezett tüntetést jelentettek be; sokan tartanak attól, hogy újabb utcai demonstrációkra, netán rendbontásra kerülhet sor.
A korlátozás legtovább máricus 31-ig maradhat érvényben, de amennyiben nem lesz rá szükség, jóval hamarabb megszűnhet.

A Parlament előtt 2006. október 23-án állítottak fel először kordonokat, amit a jogvédők és az ellenzéki pártok egyaránt jogsértőnek ítéltek.
Az elmúlt évben valóban zavargások törtek ki március 15-én; a rendőrség vízágyúkkal oszlatta fel a tömeget az Andrássy úton.
A kordont - ellenzéki kezdeményezésre - három nappal később eltávolították.
(Akkoriban novellapályázatra készültem, ezért nem kísérhettem figyelemmel személyesen az eseményeket... de az idén talán másként alakul; ez esetben részletes beszámolót teszek közzé a blogomban.)
A Fidesz képviselője, Balsai István már kijelentette, pártja követeli, hogy ne zárják le a Kossuth teret; de azt is hozzáfűzte, ezúttal nem terveznek kordonbontást.

Nincsenek megjegyzések: