2008. február 11., hétfő

Mégis megtartják a nyolcvanadik Oscar-gálát


Sokan rebesgették, hogy a januárra tervezett Golden Globe-gálához hasonlóan az Oscar-díj átadása is elmarad az idén a WGA (Amerikai Írók Céhe) november óta tartó sztrájkja miatt. A forgatókönyvírókat - a mozifilmek és tv-sorozatok íróit - ugyanis egy 1984-es megállapodás szerint minden egyes eladott film után mindössze három cent illeti, amit érthető módon kevesellnek; az interneten vásárolt vagy letöltött termékek után pedig egyáltalán nem kapnak részesedést. A színészek többsége az írókat pártolja, ezért előfordulhat, hogy jó néhány művész hiányzik majd a gáláról.

Az Oscar-díjak átadása az egyik legnézettebb tv-műsor, amire sok millió néző kíváncsi világszerte, elmaradása több százmillió dolláros bevételkiesést okozna - tehát a szervezők úgy döntöttek, a sztrájk ellenére is megtartják a rendezvényt.
Február 24-én kerül majd sor a gálára a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben; az est házigazdája Jon Stewart komikus lesz.
Az 5500 tagot számláló, 1927 óta létező Filmakadémia január 21-án tette közzé a jelöltek listáját. Az esélyesek között van George Clooney, Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Laura Linney vagy Marion Cotillard, aki tegnap már elnyerte a Brit Filmakadémia díját Edith Piaf megformálásáért.
A legjobb film díjáért a Golden Globe idei nyertese, a Vágy és vezeklés, a Juno, a Coen-testvérek Nem vénnek való vidék c. alkotása, a Vérző olaj és a George Clooney főszereplésével készült Michael Clayton versenyez majd.

Nincsenek megjegyzések: