2008. február 24., vasárnap

Rémisztő történetek - Horrible Stories

Mivel bevallottan rajongok a horror alkotásokért, nem nehéz kitalálni, hogy a Rémisztő történetek - Horrible Stories című kétnyelvű novellagyűjtemény a kedvenc olvasmányaim közé tartozik. A könyv a műfaj legtehetségesebb képviselőinek - E. A. Poe, Ambrose Bierce, Charles Dickens, Robert Louis Stevenson, Jack London, Sir Arthur Conan Doyle, Stephen King - egy-egy írását tartalmazza. A novellákat eredeti (angol) nyelven olvashatjuk, s tükörfordításban magyarul is - a fordítás többek között Selmeczi Kálmán, Tersánszky Józsi Jenő és Szentkuthy Miklós munkáját dicséri.

A horror rajongói nem fognak csalódni az időtálló, színvonalas novellákban. A műfajra jellemző borzongató hangulatot még jellegzetesebbé teszi az igényes, kellemesen régimódi, de semmiképp sem elavult stílus és szókincs.
Külön örültem annak, hogy eredeti nyelven olvashatom olyan klasszikusok munkáit, mint Robert Louis Stevenson vagy Charles Dickens... vagy akár Stephen King (a nyelvezet, amit a világhírű amerikai szerző használ, nem épp irodalmi - olykor már-már közönséges -, ellenben King úgy tud feszültséget teremteni, félelmet ébreszteni, ahogy senki más).
Az idegen nyelv tanulásának egyik legjobb módja, ha olyasmit olvas az ember, ami leköti a figyelmét.

A gyűjtemény tizenegy írást tartalmaz.
Poe Ördögcsapda, ördögbalta c. novellája (ismertebb fordításban: A kút és az inga) egy rabról szól, akit az inkvizíció börtönében kínoznak. A férfi megkötözve fekszik egy priccsen, s a mennyezetről egy hatalmas, borotvaéles inga ereszkedik alá lassan, egyenesen a fogoly nyaka felé...
Charles Dickens A pályaőr c. munkája egy vasúti pályaőr kísérteties vízióját mutatja be, ami végül valóra válik.
Stevenson A hullarabló című írásának középpontjában két orvostanhallgató áll, akik igen szokatlan - mondhatni: törvénybe ütköző - módon jutnak felboncolni való holttestekhez.
Saki (Hector Hugh Munro) Nyitott ablak c. novellájának főhőse egy vidéki kúria idős tulajdonosnőjéhez érkezik látogatóba, s megtudja, hogy a derűsnek, békésnek látszó asszony megőrült: azt képzeli, hogy a férje csupán azon a délutánon távozott egy vadászatra, holott három évvel korábban eltűnt, bizonyára a közeli mocsárba veszett.
A kötetet Stephen King novellája (A Kaszás képmása) zárja. A történet egy bizonyos régi tükörről szól, amelyben egyes szereplők egy furcsa, sötét foltot pillantanak meg, amikor először belenéznek. A foltot nem mindenki látja, csupán néhányan - akik igen, azok hamarosan nyom nélkül eltűnnek...

A könyv kellemes szórakozást jelent a borzongást, a nyomasztó történeteket kedvelő olvasóknak.

Nincsenek megjegyzések: