2008. február 2., szombat

Szabadnak születtek - Sirius és Pitou


Mintegy három héttel ezelőtt a Born Free Foundation (Szabadnak született) állatvédő alapítvány és a Mail on Sunday magazin közbenjárására szabadon engedték az afrikai szavannán a Sirius és Pitou névre hallgató leopárdokat.



Sirius és Pitou


A foltos bundájú testvérpár (a nőstény Pitou tizennégy esztendős, a hím Sirius tizenhárom) fogságban született, s egy húsz láb hosszú ketrecben töltötte eddigi életét a monacói állatkertben. Tíz évvel ezelőtt egy cirkuszigazgató ajándékozta őket a néhai Rainier hercegnek. Az uralkodó fia, Albert azonban szerencsére hallgatott az állatvédők kérésére, s hozzájárult ahhoz, hogy a két leopárd a számukra legmegfelelőbb környezetbe kerüljön: egy dél-afrikai vadrezervátumba. A herceg még azt is megígérte, hogy a későbbiekben szabadon engedik az állatkert más lakóit is: többek között egy tevét s egy vízilovat.

Miután az alapítvány állatorvosa elkábította és alaposan kivizsgálta a párducokat, maga Albert herceg is segített elhelyezni őket a speciális ketrecekben. A két állatot repülőgépen szállították Nizzából Afrikába - az alapítvány külön köszönetét fejezte ki a Thomsonfly légitársaságnak, amiért lehetővé tette a párducok utaztatását.




Virginia McKenna, a Born Free Foundation alapítója; John Knight, az alapítvány állatorvosa, és Albert herceg az elkábított Pitou-val


Életében először szabadon...


Amikor végre sor került arra, hogy szabadon engedjék őket az afrikai Shamwariban, Sirius és Pitou eleinte óvatosan szaglászták a talajt, aztán boldogan eliramodtak.
Remélhetőleg jól érzik magukat új környezetükben - el ne szóljuk. Fogságban nevelkedett állatnak nem könnyű megtalálnia a helyét a vadonban. Erről szól Joy Adamson Afrika-kutatónő és az Elsa nevű oroszlán története, a Szabadnak született című Oscar-díjas film, amiben egyébként a Born Free Foundation alapítója, a most 76 éves Virginia McKenna játszotta Adamson szerepét, s maga a szervezet is a filmről kapta a nevét.

A Born Free alapítvány nagymacskák, jegesmedvék, elefántok, majmok és farkasok mentésével is foglalkozik.
http://www.bornfree.org.uk/

Nincsenek megjegyzések: