2008. február 12., kedd

Orosz-ukrán gázvita


Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz állami energiaipari cég nem jutott megállapodásra tegnap Ukrajna másfél milliárd dolláros gázszámláját illetően. Az orosz óriáscég napokkal ezelőtt kilátásba helyezte, hogy ma közép-európai idő szerint 9 órakor huszonöt százalékkal csökkenti az Ukrajnába irányuló gázszállítást, de mivel még nem született egyezség, délután 17 óráig (magyar idő szerint 16 óráig) adott újabb haladékot.
Az ukránok még mindig ragaszkodnak a svájci közvetítő cég, a RosUkrEnergo kiiktatásához; azonban az orosz energetikai monopólium - ami többlethaszonra tesz szert a közvetítőn keresztül - nem akar változtatni a fennálló rendszeren.

Az Európai Unió tagállamai 80%-ban ukrán és 20%-ban fehéroroszországi gázvezetékeken kapják az Oroszországból érkező gázt; de mindkét érdekelt fél állítja, az orosz-ukrán gázvita nem befolyásolja az Európába irányuló gázszállítást: a Közép-Ázsiából érkező, Ukrajnán áthaladó gáz zavartalanul eljut majd rendeltetési helyére. A magyarországi gázellátást sem érinti az ügy a felkészülési tervnek, a föld alatti tározókban lévő készletnek s az ausztriai betáplálási útvonalnak köszönhetően.

A Gazprom tegnap ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját; a rendezvényen fellépett Tina Turner és Alla Pugacsova is.

Nincsenek megjegyzések: