2008. február 12., kedd

Újra elfogadták az egészségügyi törvényt


Az ellenzék kérésére név szerinti szavazással döntöttek a honatyák az egészségbiztosítási törvényről február 11-én, a tavaszi parlamenti ülésszak első napján. A reforomot végül 203 igen és 173 nem szavazattal ismét elfogadta az országgyűlés.
Amint az várható volt, a törvényjavaslat érdemben nem változott; a mintegy tucatnyi módosító indítvány közül a köztársasági elnök által javasolt társadalmi kontroll a legjelentősebb.
A szocialisták közül csak Karsai József szavazott nemmel; Farkas Imre nem jelent meg (hárman betegség miatt hiányoztak, egy képviselő külföldön tartózkodott). Karsai és Farkas büntetésre számíthatnak, mivel nem tettek eleget a frakció utasításának; jövő hétfőn dől el, hogyan dönt róluk az MSZP etikai bizottsága.

Az országgyűlés ugyanezen ülésen elutasította a Fidesz javaslatát, hogy írjanak ki megerősítő népszavazást az egészségügyi törvényről. Wittner Mária szerint gyávaság, ha nem engedik népszavazásra bocsátani a kérdést.

A szavazás időpontjában mintegy ezren tüntettek a kordonokkal lezárt Kossuth téren, korábban pedig négy szocialista képviselő házára dobtak Molotov-koktélt ismeretlen tettesek.

A reform 2009 januárjában lép életbe; eleinte a biztosítottak a területileg illetékes pénztárhoz tartoznak majd; váltásra egy hónappal később lesz lehetőség.
A pénztárak nyereségét 0,98%-ban maximalizálták, de ezt a hasznot is csupán három év múlva vehetik ki. A szabaddemokraták szerint magasabb színvonalú, versenyképességre és társadalmi szolidaritásra épülő egészségügy alakulhat ki a reformnak köszönhetően.

Nincsenek megjegyzések: