2008. február 15., péntek

Rohamrendőrök kísérték Horváth Ágnest


Salgótarjánban tartott sajtótájékoztatót tegnap az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes rámutatott, hogy a vizitdíj a háziorvosok bérének egynegyedét teszi ki, s az egészségügyi reform megakadályozza, hogy az a helyzet álljon elő, mint Romániában, ahol - mivel elfogyott a gyógyszertámogatás - az emberek csupán a hónap végén, teljes áron juthattak hozzá a gyógyszerükhöz.
A téren felállított SZDSZ-sátor közelében mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze; a tiltakozók az "Áruló" szót skandálták, s transzparenseket, feliratos zászlókat ("Az SZDSZ a halál pártja", "Gyilkos Ágnes") emeltek a magasba. Az egyik tervezett program, a vércukormérés elmaradt; a miniszter asszonyt rohamrendőrök dupla sorfala védte, amikor távozott a helyszínről.

A vizitdíj és a kórházi napidíj még mindig nagy társadalmi ellenállást vált ki; azonban arról kevés szó esik, hogyan lehetne pótolni a mintegy hatvan milliárdos bevételkiesést, ha mégis leállítanák a reformot.

A Fidesz szerint másféle támogatási rendszerre volna szükség; már most lényeges különbségek vannak az észak-keleti és a dunántúli régiók betegellátása között, ezért az egyes térségek helyzetének figyelembe vételével kellene a pénzeket elosztani. Az ellenzéki párt kifogásolja azt az intézkedést is, hogy a kormány megváltoztatta (csökkentette) a gyógyszertámogatást.

A Magyar Orvosi Kamara az egy biztosítós rendszer híve, s elutasítja az egészségbiztosítás reformját. Illetékesei attól tartanak, nem fog bekövetkezni a remélt javulás az ellátás színvonalában, sőt, lesznek betegek, akik kevesebb szolgáltatást vehetnek igénybe ezentúl.

Nincsenek megjegyzések: