2008. február 13., szerda

Klímatudatos közigazgatást javasol Fodor Gábor


Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a közigazgatási intézmények klímasemlegessé tételét szorgalmazza, és kibocsátás-csökkentési tervet kér a nagyvállalatoktól a WWF alapítvány klímaváltozás elleni akciója alkalmából.
Az éghajlatváltozás elleni terv jegyében a környezetvédelmi miniszter felméréseket készíttet a károsanyag-kibocsátásról. A hazai intézményeknek csökkenteni kell az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását, vagy klímavédelmi intézkedésekkel ellensúlyozni azt; s fontos a szénalapú energiahordozókat igénylő technológiák visszaszorítása is.
Fodor Gábor szerint 2010-re a legnagyobb magyar vállalatoknak saját kibocsátás-csökkentési programmal kellene előállniuk, s támogatást ígért ezen tervekhez.

A WWF szervezet képviselői tegnap egy sajtótájékoztatón találkoztak a magyar környezetvédelmi miniszterrel, s hangsúlyozták, a lakosság is sokat tehet a környezetvédelemért az energiatakarékos termékek (energiatakarékos izzó, víztakarékos csap, szigetelőanyagok, napelemes lámpa, energiatakarékos elosztó, újratölthető ceruzaelem) használatával. A minisztérium tavasszal reklámkampányt indít, hogy felhívja az emberek figyelmét az egyéni klímatudatosság jelentőségére.


http://www.wwf.hu/

Az EU januárban közzétett klímavédelmi csomagja értelmében hazánkban a károsanyag-kibocsátást 18 százalékkal kell mérsékelni az 1990-ben mért értékhez képest, míg a megújuló energiaforrások arányát 13%-ra kell növelni az eddigi 4,3%-ról. Fodor Gábor az e célra szánt uniós támogatás emelését szeretné elérni. A hazai környezetvédők kevésnek tartják Magyarország vállalását. A nemzetközi zöld szervezetek ugyancsak keveslik az EU-ra rótt kötelezettségeket, úgy vélik, mindez nem elég ahhoz, hogy 2% alá csökkentse a globális felmelegedést, ami már most érezteti hatásait. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun hétfőn felszólította az Európai Unió tagállamait, dolgozzanak ki új globális klímavédelmi tervet a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény helyett.

Nincsenek megjegyzések: