2008. február 26., kedd

Gyurcsány szerint az eredményes népszavazás sem ér célt

A kapcsolat.hu nevű baloldali portálon tegnap megjelent 21 perces videointerjúban a miniszterelnök azt nyilatkozta, nem államférfihoz, hanem paprikajancsihoz illő magatartás, ha valaki háromszáz forintos kérdésekben látja az ország jövőjét. Ezzel a kijelentésével természetesen Orbán Viktorra célzott, akit ugyan nem említett név szerint, csak az ellenzék vezetőjeként utalt rá. A miniszterelnök kissé gúnyosan emlékezett meg a Fidesz egy-egy korábbi ígéretéről, jelmondatáról. Szóba került - igaz, csupán egy fél mondat erejéig - a balatonőszödi beszéd, s elhangzott a jól ismert "lárifári" is.

Gyurcsány Ferenc állítja, semmi sem változik március 9-e után. A népszavazás nem éri el célját még akkor sem, ha sikeres lesz: a kormány ebben az esetben is a helyén marad, s folytatódni fog az Új Magyarország program.
(Az ellenzék korábban cáfolta, hogy a valódi cél a kormány megbuktatása lenne, Orbán Viktor azonban többször tett olyan kijelentést, hogy az emberek a Fidesztől remélik, hogy kivezeti a válságból az országot.)

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, határozottabb fellépést vár el az újonnan kinevezett igazságügyi és rendészeti minisztertől, a rendőrségtől és az igazságszolgáltatástól a szélsőségek visszaszorítása érdekében; épp emiatt tárgyalják soron kívül a Magyar Gárda ügyét, s emiatt került sor arra, hogy a rendőrség az elmúlt napokban (hajnali időpontban) házkutatást tartott számos internet-felhasználó otthonában.

A miniszterelnök a riporter kérdésére elmondta, nem zavarja, hogy a rendszerváltás óta példátlanul alacsony a kormány támogatottsága; szerinte a reformok az ország érdekeit szolgálják. Az ellene irányuló atrocitásokkal sem törődik: tudja, ez nem a személyének szól, hiszen már másokat (Göncz Árpádot, Horn Gyulát, Medgyessy Pétert) is értek hasonló támadások.
Gyurcsány felhívta a figyelmet arra, hogy a frakció nem vesztett egyetlen képviselőt sem, a kormánytagok közül senki sem tagadta meg a kormánnyal való együttműködést, s egy platform sem fordult szembe az MSZP-vel látványosan.

A miniszterelnök a baloldali polgárosodás jelentőségéről is beszélt - szerinte a munkájukból élőknek is érdekük a felemelkedés. A kormányfő fontosnak tartja a biztonságot, a gyarapodást, a szabadságot, s azt, hogy az emberek ne érezzék kiszolgáltatottnak magukat - pl. a munkavállaló érezze, ha valamilyen okból nem felel meg neki a munkahelye, van lehetősége váltani. Mindehhez azonban biztos háttérre van szükség, amit a tulajdon, a munka, a vállalkozás, a tudás segítségével lehet megteremteni.
Gyurcsány rámutatott, hogy 2002 óta a szocialista párt komoly lépéseket tett az Oroszországgal, Indiával, Kínával folytatott kereskedelem fellendítése érdekében, amivel piacot teremtett kis- és középvállalkozások számára.
A miniszterelnök szerint a járulék- és adócsökkentés csak egy része a munkahelyteremtő politikának. Azt állítja, a jövőben jobban odafigyelnek majd arra, hogy segélyben csak a valóban rászorultak részesüljenek, s ne azok, akik nem akarnak dolgozni vagy épp feketemunkát végeznek.
A baloldal új programja lehetővé teszi majd, hogy a huszon- és harmincévesek (akik kimaradtak a kilencvenes évek lehetőségeiből) most tulajdonjogot szerezzenek, akár pár ezer vagy százezer forintból állami cégekből vásároljanak részesedést.

Ezek természetesen távlati tervek, nem egyhamar valósulnak meg.

4 megjegyzés:

koimbra írta...

Na jó kis népszavazás lesz. Én tuti nem megyek el, lehet fujjolni, de nekem már ettől az egésztől ki van a pittyem. Leginkább Orbánnak a sok ugrabugrálásától. Régebben még követtem miket mondanak, de valamikor röhögtem, az utóbbi időben meg inkább már felment a pumpa, így nem is érdekel. Szivassák egymást, a népet ígyis úgyis szivatják, bárki is van a kormányon szvsz.

Aranyhaj írta...

Egyre többen gondolják így. Minden bizonnyal igaza lesz Gyurcsánynak - marad minden a régiben, népszavazás ide vagy oda.

Névtelen írta...

A legnagyobb probléma az Orbán Lie Factory.

aranyhaj írta...

Üdv a fedélzeten!
Öröm újra találkozni :-)
Remélem, jól vagy mostanában.