2008. február 4., hétfő

Idén tíz éves a Digitális Irodalmi Akadémia

A magyar kortárs szépirodalom tíz év óta elérhető az interneten: 1998. július 2-án jött létre a Digitális Irodalmi Akadémia. Megalakítását a Magyar Irodalom Háza és a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kezdeményezte Magyar Bálint minisztersége idején: a két szervezet pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz.
A harminckilenc alapító tag között volt Kertész Imre, Esterházy Péter, Tandori Dezső, Jókai Anna és Kányádi Sándor. Csatlakozásuk feltételei közé tartozott az 1998-ig elnyert Kossuth-díj vagy Babérkoszorú-díj. A virtuális akadémiához évente egy-egy új tag csatlakozhat, s posztumusz szerzők is kerültek a tagjai közé.
2000 óta a Neumann János Digitális Könyvtár működteti a programot.
A Digitális Irodalmi Akadémia honlapján már hétszáz kötet olvasható (további, mintegy ötszáz könyv digitalizálása még folyamatban van). Az oldalt 2003-as adatok szerint naponta tizenegyezren látogatják. A kezdőlapon feltüntették mind a hatvanhét tag nevét; ha az érdeklődő rákattint valamelyik író nevére, megtalálhatja az életrajzát, bibliográfiáját, a róla szóló szakirodalmat - s persze a szerző jelentősebb műveit.
Az internetes elérhetőségért cserébe az írók a mindenkori minimálbér négyszeresét kapják havonta, emellett internetes előfizetés illeti meg őket, és egy napilapra valamint négy irodalmi folyóiratra való előfizetés.
Bár jobban értékelnénk, becsülnénk meglévő kincseinket!

http://www.irodalmiakademia.hu/scripts/DIATxcgi?infile=diat_vm_main_menu.html

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem is egyik kedvenc oldalam lenne... de annyira furcsa az egész.
Még szerencse, hogy lemondtak a kezdeti elnevezésről (Digitális Halhatatlanok).
Szóval mit keres ott Kuczka Péter? Kossuth díjat a (tényleg) kiváló szerkesztői és irodalomszervezői munkásságáért kapta, művészként azonban egy harmadrangú udvari költő volt.
A fő probléma mégis más. Ez a legnagyobb és legdrágább digitalizálási projekt. Ehhez képest a legkisebb (alig 700 könyv egy évtized alatt? - vicc). A szelekció megkérdőjelezhető, a technikai szint meg borzalmas (gyakorlatilag a legelavultabb e-könyvtár).
Az, hogy másfél éve egy könyvvel sem gyarapodott: szégyen.
Remélem, ha véglegesen átkerül a PIM-hoz, lesz valami pozitív változás. Így, ebben a formában ciki, gyakorlatilag csak arra jó, hogy a mindenkori NKÖM-nek legyen egy pr-oldala.

Aranyhaj írta...

Nekem alapvetően tetszik az oldal; jó kezdeményezés volt. Az az érdekes, hogy hozzáférhetünk a legjobb kortárs írók számos művéhez a neten.
A DIA-ra fordított pénzből fizetik ki a szerzőket (nem valami jól, de hazai viszonylatban ez kimagaslónak számít), akik elvégre hozzájárultak, hogy a közönség ingyen olvashassa a regényeiket.

Kuczka Pétert a Móránál végzett munkássága miatt nem lehet megkerülni, ha kortárs magyar irodalomról van szó.

Névtelen írta...

Nem mintha sajnálnám, vagy sokallnám a minimálbér négyszeresét, ill. azt sem tudom, hogy elhunyt szerző esetén mennyit kap a jogutód/örökös. Emiatt durván havi 20 milliót tippelek. Azt sem tudom, hogy mennyit kapnak a szakértők illetve a webmesterek. A portréfestmény a legfölöslegesebb.
Egy dolog biztos: kb. 25-30 millió forintból 5-6 hozzáértő és további 10-12 korrektor félév alatt el tudná készíteni a DIA-n található 67 szerző teljes életművét.

Aranyhaj írta...

Húszmilliónál biztosan több jut havonta a szerzőkre (és nincsenek ám túlfizetve, sajnos). Megérdemlik, s legtöbbjük sok évig nélkülözött, mire ezt is biztosíthatták maguknak.

Azt kell mondanunk, nálunk már az is haladás, ha egyáltalán kifizetik a művészek elvégzett munkáját.

Az oldal összességében jó - nekem a webes kivitelezés ellen sincs kifogásom... a művek pedig kiválóak.