2008. február 25., hétfő

Oscar-díj 2008



George Clooney is a jelöltek között volt

Európai idő szerint ma éjjel osztották ki az Oscar-díjakat.
A 80. Oscar-gála házigazdája az amerikai komikus, Jon Stewart volt; a díjakat Helen Mirren, Harrison Ford, Cameron Diaz, John Travolta és Forest Withaker adták át.

A legjobb filmnek járó díjat a Coen testvérpár filmje, a Nem vénnek való vidék kapta , s ez az alkotás nyert a legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb rendezés kategóriában is; ezenkívül a film egyik szereplőjét, a spanyol Javier Bardemet választották a legjobb férfi mellékszereplőnek.

A nagy közönségsikert aratott Vágy és vezeklés hét jelölést kapott ugyan, de csupán egy díjat nyert: a legjobb filmzenéét. Kár érte. Akár a legjobb filmnek is választhatták volna. Keira Knightley pedig legalább egy jelölést megérdemelt volna (amiből látszik, hogy a filmakadémia tagjai sem tévedhetetlenek. Egyébként is hogyan lehetséges, hogy az őstehetség Sigourney Weaver még sosem kapott díjat, vagy épp Stephen King szóba sem kerül, mint a legjobb forgatókönyvírónak járó díj jelöltje).

A legjobb férfi színész díját Daniel Day-Lewis kapta a Vérző olaj főszerepéért (ugyanezért már a brit filmakadémia díját s a Golden Globe-ot is elnyerte); megérdemelte magával ragadó, meggyőző játékáért, kisugárzásáért - akkor is, ha sajnálom a díjról lemaradt George Clooney-t, akinek szintén odaítélhették volna az elismerést.
Ez már Day-Lewis második Oscarja, az elsőt 1989-ben kapta.

A legjobb színésznő Marion Cotillard lett, a Piaf c. filmben nyújtott alakításáért; a legjobb női mellékszereplő Tilda Swinton.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját a Juno alkotói vihették haza.



Képek a gáláról:


Daniel Day-Lewis és felesége, Rebecca



George Clooney és Sarah Jane Larson




Cameron Diaz a Dior-ház ruháját viselte

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

aranyhaj! emlékszel Kate Mossra? egy elírás miatt a magyar nyelv helyességének nem ismeretét róttad fel nekem! bulémia a bűvös szó.
Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással nem csillapítható. Ez a magyar jelentése. Legközelebb, amikor idegen szavat kellene használnom, inkább magyarul fogom leírni, jó? Igaz, hogy pár sorral több lesz a mondanivalóm, de az olyan csajoknak, mint te, éppen ez kell!