2008. február 16., szombat

Támogatás a kis- és középvállalkozóknak

Új vállalkozásfejlesztési hálózatot (Enterprise Europe Network) hozott létre az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága az Euro Info és az Innovation Relay Centre összevonásával. A hálózat feladata, hogy ingyen informálja a kis- és középvállalkozásokat az többi uniós gazdasági társasággal történő együttműködési lehetőségekről.
Különösen fontos a kis- és középvállalkozások exportjának támogatása, ugyanis az unióban működő kkv-k mindössze nyolc százaléka nyitott a belső piac felé, s bevételüknek csak egyhatoda származik kereskedelemből. A nemzetközi lehetőségeket egyelőre csupán a nagyvállalatok használják ki.
Magyarországon mintegy 3-5000 exportképes kis- és középvállalkozás működik; ezt az arányt a kétszeresére kellene növelni; biztosítani kell a vállalkozások között az információ-áramlást. Erre a célra az EU 3 millió eurós támogatást szán.

Emellett más források is rendelkezésre állnak 2008-ban: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már meghirdette az ez évi első pályázatokat. A hét kiírás céljai közt szerepel a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése; a területi felzárkóztatás és a a hátrányos helyzetű kistérségekben a munkahelyteremtő beruházásoknak nyújtott segítség.
A több mint harminc milliárd forintos támogatást az állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Minderre nagy szükség van, mert a kis- és középvállalkozások aránya a legnagyobb a vállalkozói rétegben, s épp ezeknek legnehezebb fennmaradni (a multicégekkel szemben).

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

most komolyan, ez itt mi?